avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil

Am nevoie de o informatie din partea unui avocat/a. In cazul a doi soti cu un copil de 4 ani, in care sotia nu a muncit niciodata cu carte de munca, ce sanse sunt ca aceasta sa obtina custodia copilului? Sotia nu are posibilitati de crestere si educare. Ce sanse are tatal de a obtine custodia copilului la divort?
Cel mai recent răspuns: julianam , utilizator 14:30, 31 Martie 2010
In general practica instantelor de judecata este in sensul de a incredinta mamei copilul daca aceasta il cere. Altfel, daca mama nu solicita poate si tatal sa il obtina.
de obicei instanta incredinteaza mamei copilului. Dar avand in vedere conditiile mult mai necorespunzatoare nevoilor copilului fata de tata (care are conditii, peste medie). ce sanse are acesta de a obtine copilul? si mama il vrea
In principiu, gresit spun eu, se incredinteaza copilul mamei. Asta nu inseamna insa ca o instanta va face asta in detrimentul copilului. DACA SITUATIA SE VA DOVEDI CUM ATI SPUS, sanse mai mari are tatal. Mai este si o autoritate tutelara care are acelasi scop, asigurarea faptului ca acel copil va putea fi crescut si educat corespunzator de parintele caruia i se incredinteaza.

Dar:
- faptul ca o femeie nu a lucrat in viata ei nu inseamna ca ea nu poate lucra si intretine copilul (o fi dragoste materna, nu stiu);
- parintii mamei pot declara ca o intretin pe ea si pe copil (si trebuie sa dovedeasca faptul ca au posibilitatea materiala).
Si mai sunt si alte posibilitati, nu-mi mai vin exemple acum.
Asa ca detaliati: ce inseamna ca n-a lucrat, care este educatia femeii, ce este acea stare materiala buna a tatalui, cine de ce vrea sa divorteze...
Mama nu a lucrat cu carte de munca niciodata, decat vreo 2 ani inainte de casatorie, la negru. In casa mamei ei locuiesc mama ei, tatal vitreg, sora si sotul acesteia. Nici mama ei nu ar avea cum sa o intretina pe ea, mai ales cu copil. Tatal are posibilitati mai bune de crestere a copilului spre deosebire de ea. Educatia mamei cam lasa de dorit....nu are liceul terminat. Tatal are studii superioare si un salariu bun. Daca copilul ar ramane in custodia tatalui, mama acestuia ar avea grija de minor cand acesta va fi la servici(este pensionara).
Sotia a fost cea care a intentat divort din cauza ca nu se mai potrivesc.

Mama nu a lucrat cu carte de munca niciodata, decat vreo 2 ani inainte de casatorie, la negru. In casa mamei ei locuiesc mama ei, tatal vitreg, sora si sotul acesteia. Nici mama ei nu ar avea cum sa o intretina pe ea, mai ales cu copil. Tatal are posibilitati mai bune de crestere a copilului spre deosebire de ea. Educatia mamei cam lasa de dorit....nu are liceul terminat. Tatal are studii superioare si un salariu bun. Daca copilul ar ramane in custodia tatalui, mama acestuia ar avea grija de minor cand acesta va fi la servici(este pensionara).
Sotia a fost cea care a intentat divort din cauza ca nu se mai potrivesc.

In legatura cu pb. ridicata de tine doresc sa fac cateva precizari:
- specifica daca in actiunea de divort s-a solicitat incredinatrea minorului de vreunul dintre cei doi parinti ( soti ) ;
- faptul ca sotia nu a muncit nici inainte de casatorie, nici in timpul casatoriei nu e relevant, intrucat aceasta se poate angaja oricand, avand in vedere noile modificari din viata ei de familie ( asa cum spunea si AVLIL mai devreme );
- sotia poate mentiona ca nu a muncit in cei 4 ani intrucat a stat acasa cu copilul , a avut grija casei etc. , fapt de care se tine seama de regula;
- varsta frageda a minorului va inclina balanta spre mama acestuia , in cazul unei solicitari privind incredintarea, daca aceasta o va cere ( asta e practica instantelor , de obicei ) ;
- starea materiala si educatia mamei minorului nu sunt criterii determinante in ceea ce priveste incredintarea , insa pot fi mentionate in cazul unei actiuni ;
- daca sotul doreste sa-i fie incredintat copilul, ar trebui, in prima faza, sa se puna de acord pe cale amiabila cu sotia ( mama copilului) si, ulterior , sa solicite in instanta incredintarea acestuia specificand ca are si acordul mamei, ca are o situatie mai buna care-i permite sa asigure un trai si o educatie corespunzatoare acestui copil etc.

Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Divort cu incredintare minor alistef alistef Sunt casatorita de un an si jumatare, din casatorie rezultand un copil de 6 luni. As vrea sa divortez deoarece convietuirea alaturi de sotul meu a devenit ... (vezi toată discuția)
Divort prelungit Nobody Nobody Sunt in divort cu sotia.Vreau sa divortez ptr. neintelegeri si certuri nesfarsite.Procesul dureaza mai mult decat m-am asteptat iar intre timp am cunoscut o ... (vezi toată discuția)