avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere cf art.61al. 1lit. a coroborat cu art.264 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere cf art.61al. 1lit. a coroborat cu art.264 lit.f din c.m

inainte de a contesta la Tribunal concedierea pe care o consider ilegala si am dovezi -1.rog detalii privind procedura .
2.daca firma trebuie anuntata( am scris un e-mail directorului ca as dori modificarea art in 55b din cm ,)si sa astept un raspuns care nu vine din partea lor.
Cel mai recent răspuns: sadridor , utilizator 09:39, 11 Iunie 2010
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima fază a acţiunii disciplinare şi are scopul de asigura atât dreptul la apărare al salariatului cât şi de a furniza angajatorului date şi informaţii care să conducă la o evaluare obiectivă a situaţiei. Excepţia de la această regulă o constituie avertismentul scris pentru care nu este obligatorie cercetarea. Măsura sancţiunii disciplinare dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile, este lovită de nulitate absolută.

În vederea cercetării disciplinare prealabile, salariatul urmează să fie convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se : obiectul; data; ora; locul întrevederii.

În cursul cercetării, salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să aducă toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare. De asemenea, salariatul poate fi asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, în virtutea scopului pentru care aceste organizaţii sunt constituite, de a apăra drepturile membrilor lor.

Discuţiile purtate între reprezentatul angajatorului desemnat să efectueze cercetarea prealabilă şi salariat se consemnează într-un proces verbal ce are rolul de a reda împrejurările şi condiţiile în care a fost săvârşită abaterea, precum şi declaraţiile autorului acesteia.

Refuzul salariatului de a face declaraţii cu privire la fapta săvârşită, sau neprezentarea acestuia potrivit notificării, se consemnează, de asemenea, într-un proces verbal.

Următoarea fază a cercetării va fi stabilirea sancţiunii disciplinare ce va fi aplicată salariatului în raport de gravitatea faptei, avându-se în vedere anumite criteri.

Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Valabilitatea deciziei de sancţionare este condiţionată de respectarea ambelor termene cumulativ.

Decizia de sancţionare trebuie să conţină, în mod obligatoriu:
- descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
- precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
- motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile, sau motivele pentru care nu a fost efectuată cercetarea;
- temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
termenul în care sancţiunea disciplinară poate fi contestată;
instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.

Lipsa oricărui dintre elementele enumerate atrage nulitatea absolută a măsurii dispuse de angajator.

Firma nu trebuie anuntata de intentia dvs de a contesta decizia de concediere ... acesta contestatie se depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii ei.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu. Nu se platesc taxe judiciare.
Multumesc.
Decizia de sanctionare mentionata este stufoasa,contine multe descrieri
pionieresti,cuvantul vinovat nu apare de loc,penalizare in loc de abatere ,superficialitate si in final abatere grava .Nu contine nici un termen de preaviz deoarece am de predat un atelier cu inventar,am drepturi banesti si zile de concediu pe 2009. Ar trebui sa fac ``munca voluntara,, pentru aceasta activitate?
In cazul concedierilor disciplinare nu se acorda preaviz .. prin urmare, pana la data incetarii c.i.m. ar trebui sa predati acel atelier si sa va primiti, eventual, drepturile banesti restante la aceasta data.
instintare privind cercetare disciplinare prealabila 8 mai
suspendare pe durata cercetarii disciplinare 12mai
cercetare disciplinara prealabila 18 mai
emiterea deciziei 27 mai,data postei31mai, nota de lichidare 02 iun.
Care ar fi data incetarii CIM?
data de incetare CIM este data mentionata in decizia de sanctionare

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate clopotzel clopotzel Buna ziua Am un angajat care din data de 17 august 2011 nu amai venit la lucru. In urma referatului sefului de sectie, care aduce la cunostinta ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a cim deceneu deceneu Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez ca angajator in vederea sanctionarii disciplinare cu desfacerea CIM pentru nerespectarea ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara paula manta paula manta Va rog sa ma sprijiniti in gasirea etapelor ce trebuie aplicate in cazul cercetarii disciplinare. Daca se poate, baza legala si modele de formulare. Multumesc (vezi toată discuția)