avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plingere nulitate absoluta partiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plingere nulitate absoluta partiala

Buna ziua,

Am primit o citatie de chemare in judecata de un vecin de bloc ce contesta dreptul meu de proprietate asupra unei boxe situate la subsol, drept rezultat in urma vinzarii unui apartament mostenit in acel bloc.
Apartamentul a fost dobindit de parintii mei (in prezent decedati) ca urmare a incheierii unui contract de vinzare de la Regia Locuinta, in care contract este specificat apartamentul, cota indiviza din teren si boxa, separat de cota indiviza, ca anexa cu pret evidentiat separat de pretul apartamentului.
Dupa decesul parintilor, apartamentul a fost vindut FARA BOXA (locuiesc cu chirie in acel bloc dar am ramas proprietar asupra boxei).
Vecinul ce ma cheama in judecata contesta contractele de vinzare-cumparare (cel prin care parintii mei au dobindit apartamentul si boxa, cit si cel de vinzare de catre mostenitori a apartamentului FARA BOXA) si cere NULITATE ABSOLUTA PARTIALA a primului contract si trecerea suprafetei boxei in proprietatea comuna pe cote-parti fortata.
Mai mentionez ca boxa are numar de intabulare separat, de asemenea, din 2005 de cind a fost instrainat apartamentul, s-a platit impozit aferent catre primarie.

Intrebarea (intrebarile) mele sunt (sper nu prea multe ca sa abuzez de bunavointa Dvs):

1. Termenul fiind pe 18 iunie, dar eu ne-avind avocat angajat, pot depune cerere de aminare pentru angajarea unui avocat?
2. Daca intentionez sa depun cerere de aminare, mai e necesar sa depun intimpinare (in citatie e mentionata obligativitatea intimpinarii in termen de cel mai tirziu 5 zile inainte de data judecatii)??
3. Cita vreme exista o asociatie de proprietari, vecinul in cauza are vreun drept de a deschide acest proces, sau doar asociatia de proprietari ma poate actiona in instanta daca prin absurd as incalca dreptul de proprietate al altui membru al asociatiei?

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si va stau la dispozitie cu relatii suplimentare.
Cel mai recent răspuns: vlemnaru , utilizator 15:07, 11 Iunie 2010
1. da
2. nu
3. Vecinul dvs justifica un interes dat de faptul ca subsolul blocului face parte din proprietatea comuna.
florinraican a scris:

1. da
2. nu
3. Vecinul dvs justifica un interes dat de faptul ca subsolul blocului face parte din proprietatea comuna.

Multumesc de raspuns. Totusi, cred ca se impun citeva lamuriri suplimentare.
RA Locuinta, proprietarul initial al locuintelor, le-a vindut pe parcursul a mai multi ani. Initial, in contractul de vinzare nu era evidentiata separat boxa ca proprietate distincta, asta pentru contractele incheiate pina in 1992.
Dupa 1992, contractul evidentia separat boxa, cu pretul sau, ce se adauga la pretul apartamentului.
Presupun ca este dreptul proprietarului de a decide asupra modului de vinzare a proprietatilor sale, nu cred ca eu, ca cumparator de buna credinta a ceea ce mi s-a oferit spre vinzare, sunt culpabil de decizia lui (cita vreme actul de vinzare a fost incheiat cu girul unui notar).
Interesant e ca sunt proprietari ce detin boxe ca proprietate in urma contractului de cumparare si proprietari ce le detin fara a avea specificata separat boxa.
Totusi, pe ambele tipuri de contracte suprafata de teren aferenta constructiei si cota indiviza au aceeasi valoare.
Intrebarea este, sunt in ilegalitate avind un contract de vinzare-cumparare parafat la un notar, un act de intabulare si un act de impunere pentru acea boxa (pentru care platesc impozit anual)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plingere nulitate absoluta partiala vlemnaru vlemnaru Buna ziua, Am primit o citatie de chemare in judecata de un vecin de bloc ce contesta dreptul meu de proprietate asupra unei boxe situate la subsol, drept ... (vezi toată discuția)
Proprietate boxa subsol bloc delia89 delia89 Buna ziua, Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind ... (vezi toată discuția)
Recuperare boxa bloc vali2901 vali2901 legat de boxa de la subsol am ramas fara ea deoarece vechii proprietari care au vindut vecinului de linga mine avind boxa alaturata le-a unit si a facut una ... (vezi toată discuția)