Buna,as dori sa va intreb ce pot sa fac in situatia urmatoare: tatal meu a decedat in anul 1991 si anul acesta a decedat bunica din partea tatalui. Bunicul doreste sa incepem actele pentru succesiune ca sa-i doneze sau sa-i cedeze partea sa unui var indepartat care se angajeaza sa-l intretina.Mentionez ca noi suntem trei frati in urma tatalui meu, dar bunicii au mai avut un copil care si el a decedat in anul 1996 si are un copil. Bunica mea a avut ceva terenuri care au fost mostenite de ea de la parinti ,si la moartea sa au avut bunicii impreuna 5000 lei in banca , bani de care s-a ocupat acest var mai indepartat. Dupa inmormantare au ramas in banca 2100 lei si s-au primit de la casa de pensii inca 1700 lei bani care au disparut.Vreau sa va intreb urmatoarele:
1.Ce cota parte avem fiecare la mostenire ?
2.Avem parte si din acei bani din banca?
3.Bunicul poate sa-i cedeze partea acestui var fara ca noi mostenitorii sa avem cota parte din averea lui? adica sa ne dezmosteneasca pe noi nepotii?
4.Daca acest var vrea sa-mi cumpere partea ce pret pot sa cer?
buna ziua .
avand in vedere ca amandoi copiii bunicilor au decedat, la succesiunea bunicii vor avea vocatie succesorala nepotii in concurs cu sotul supravietuitor al bunicii, respectiv bunicul dvs.
fiind vorba despre bunuri proprii , si nepotii au o cota parte din succesiune destul de mare .
in masa succesorala va fi inclusa si suma de 5000 ron , precum si alte bunuri mobile si imobile ce se aflau in patrimoniul bunicii la data decesului dansei .
trebuie dezbatatuta initial succesiunea dupa bunica, stabilite cotele parti ce se cuvin tuturor succesorilor si intabularea acestora. ulterior se poate face un partaj voluntar .
nu inteleg ce inseamna un partaj voluntar, si as dori sa va intreb daca bunicul ne poate dezmosteni pe noi nepotii in urma succesiunii dupa bunica, noi sa avem parte din mostenire doar in urma bunicii, urmand ca la moartea bunicului noi sa nu mai mostenim nimic, deoarece el isi cedeaza partea acelui var.multumesc.
In timpul vietii bunicul dvs poate sa instraineze bunurile ce-i apartin.
Este necesar sa faceti dovada ca ati acceptat mostenirea de pe urma bunicii.
Partajul voluntar, in cazul dvs, se refera la impartirea pe cale amiabila a bunurilor ce au apartinut bunicii.
1. ca sa vanda orice bun dobandit in timpul casatoriei cu bunica, bunicul trebuie intai sa dezbata succesiunea dupa aceasta, succesiune la care veti veni in concurs cu bunicul, ca reprezentanti ai celor doi fii predecedati (dvs. si varul primar, copilul celuilalt fiu al bunicilor). Fara asta, bunicul nu poate face nimic.
2. nu puteti fi dezmosteniti, intrucat veniti la mostenire ca reprezentanti ai fiilor decedatei, care sunt, conform legii, mostenitori rezervatari;
3. trebuie sa faceti dovada faptului ca ati acceptat (macar tacit) sucesiunea dupa bunica, in termen de maxim 6 luni de la deces (macar ca ati trecut pe acolo, ati luat o lingura, ceva de princ asa, etc).
4. cel mai avizat sfat cred ca il veti primi de la un notar, referitor la cotele care va revin de pe urma succesiunii si care sunt variantele de urmat pentru a imparti efectiv averea ramasa de la bunica.
Diviziune
calibra_1984
se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata?
precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune
florina67
tata cu trei copii, numai unul este casatorit si are un copil.doreste sa lase mostenire locuinta numai nepoatei si restul averii in mod egal celor 3 ... (vezi toată discuția)