buna ziua,
am o intrebare. in urma cu ceva timp (de ordinul 4,5 luni) curtea de conturi a efecutat un control. in urma controlului s-a constata ca trebuie recuperata o suma, destul de marisoare, de la un fost angajat. mai exact fostul manager care a dat o decizie de incetare a contractului de munca al unui salariat, decizie care se termina cu expersia "fara drept de contestatie". bineinteles ca salariatul a avut castig de cauza chiar si in recurs (cine nu ar castiga cu o asemenea decizie) pe exceptii, nici nu s-a intrat pe fond.prin sentinta civila data firma a fost obligata sa plateasca o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualiazate si celelalte drepturide care ar fi beneficiat salariatul- in total vreo 20.000 lei noi.
am primit decizia curtii si acum trebuie sa incepem procedura de recuperare. intrebarea este: ii recuperez in baza codului muncii art.270 chiar daca a incetat contractul de munca, fapta a fost savarsita in perioada cat era salariat (si cred ca nu trebuie platita taxa judiciara de timbru si competenta materiala difera- nu sunt sigura) sau in baza c.civ. art.998, 999?
Incercati pe legea functionarului public Lg. 188/1999 , Codul Muncii nu se aplica functionarilor publici.
ART. 72
Răspunderea civilă a funcţionarului public se angajează:
a) pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionează;
b) pentru nerestituirea în termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
c) pentru daunele plătite de autoritatea sau instituţia publică, în calitate de comitent, unor terţe persoane, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
ART. 73
(1) Repararea pagubelor aduse autorităţii sau instituţiei publice în situaţiile prevăzute la art. 72 lit. a) şi b) se dispune prin emiterea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a unui ordin sau a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, după caz, prin asumarea unui angajament de plată, iar în situaţia prevăzută la lit. c) a aceluiaşi articol, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
(3) Dreptul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice de a emite ordinul sau dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
buna ziua,
in legatura cu raspunsul pe care mi l-ati dat v-as ruga sa-mi oferiti mai multe detalii. Ati spus ca daca nu mai are raporturi de munca atunci aplicam c.civ art. 998 si 999.in momentul de fata nu mai are raporturi de munca, dar fapta s-a savarsit in perioada cat a fost angajat. Insist pe acest subiect pt ca vreau sa stiu exact care este instanta competenta sa judece cauza. Pt ca, daca se judeca in baza c.civ art.998 si 999 competenta este judecatoria sau tribunalul in junctie de valoarea obiectului si platim o taxa judiciare de timbru in functie de valoarea pretinsa conf. L146/1997 si timbru judiciar conf. OG 32/1995.
Daca ne judecam in baza art. 270 CM coroborat cu 969-972 c.civ, asa cum ati precizat, deoarece fata s-a savarsit in perioada valabilitatii CIM, chiar daca ea a fost descoperita ulterior incetarii CIM, actiunea este scutita de plata taxei judiciare si de timbru judiciar, potrivit art. 285 cm.
Siscer nu stiu pe care varianta sa merg, sa nu fie ulterir invocata necompetenta instantei.
va multumesc pt raspuns.
Raspund în baza regulilor instituite de Codul muncii privind răspunderea patrimonială a salariaţilor şi persoanele care nu mai au calitatea de salariat la angajatorul păgubit.
Prin urmare, actiunea se depune la Tribunal si este scutita de plata taxelor judiciare.