Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat daca se poate. In 2009 am avut un contract de colaborare cu o firma de asigurari, persoana fizica fiind. Nu l-am inregistrat la Administratia Financiara pentru ca am renuntat repede la el. Nu am avut nici o activitate, deci nici un venit in urma lui. Acum cateva zile mi-a ajuns o scrisoare de la ANAF in care mi se cere ca in termen de 15 zile sa fac declaratia de venit pentru 2009. E normal? in conditiile in care nu m-am inregistrat ca prestand activitati independente? Puteau cei de la firma cu care "am colaborat" sa inregistreze contractul fara acordul meu? Sunt dator la stat? :( #-o
Chiar daca nu v-ati inregistrat la ANAF, sunt destul de sigura ca ei stiau ca dvs ati incheiat un contract de colaborare. Nu v-ati inregistrat, deci nu ati primit un cod fiscal. Pe scrisoarea de la ANAF daca apare un cod fiscal (adica pe numele dvs) atunci inseamna ca v-a inregistrat firma la finante. Ceea ce nu stiu sincer daca este legal, dar daca s-a acceptat la ANAF... probabil ca nu trebuia sa va duceti dvs personal ci o putea face oricine... Am avut si noi o problema asemanatoare cu decalaratia de venit, parintii mei au avut o asociatie familiala si au intrerupt toate contractele inca in 2004, adica din 2004 nu mai exista AF. Si acum, in 2010 au primit o scrisoare sa se duca si ei sa declare veniturile pe AF... Cu o simpla vizita la finante s-a rezolvat, dar in cele 3 ore pe care au petrecut-o acolo stand la rand si asteptand ca personalul sa-si bea cafeaua...puteau sa faca altceva. Asta e, eu va recomand sa va duceti si sa clarificati situatia, daca nu doriti sa va treziti cu o amenda.