avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat problema
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat problema

Buna seara

As avea nevoie de cateva sfaturi legate de un SRL.
La finele anului trecut am infiintat un SRL cu inca o persoana (50%/50%). Cu putin timp in urma am descoperit ca asociatul meu nu a acoperit cateva bilete la ordin si CEC-uri. Odata ce l-am confruntat, situatia a scapat de sub control. M-am trezit cu contractul de chirie pentru spatiu de birouri reziliat pentru neplata, yalele schimbate dar cu toate bunurile firmei in acel spatiu si un nou contract de inchiriere pentru acelasi spatiu pe numele asociatului meu. Mai mult de atat, acesta nu a platit ultima rata la OSIM pentru o marca inregistrata pe firma, marca a fost anulata si el a inregistrat-o pe numele sau. De asemenea acesta a facut mai multe achizitii de bunuri pe firma, insa acele bunuri sunt in continuare folosite de el (ex. laptopuri, calculatoare, etc.). In actele contabile el figureaza ca a creditat firma cu 30.000 de lei, insa nu exista un contract de imprumut intre el si firma, iar din aceasta suma 10.000 lei au fost banii investiti de mine, insa nu am nicio dovada.#-o
Intrebari : cum pot iesi din firma fara sa ma trezesc ca am de platit bilete si CEC-uri refuzate? care sunt caile legale care le am impotriva asociatului? care sunt consecintele care ar trebui sa le suport? cum imi pot recupera investitia?

:help:
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
Zenska, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 07:09, 11 Iunie 2010
Legea societatilor comerciale:
Art. 222
(1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni.

Art. 223
(1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Art. 224
(1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.

Art. 225
(1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot-sotie asociati 50%-50% medeea13 medeea13 detinem un srl, suntem sot-sotie si asociati 50%, sotul este administrator, ne-am separat iar el a plecat cu masina firmei si o foloseste strict in interes ... (vezi toată discuția)
Litigiu intre 2 asociati ai unei s c neaion neaion situatia se prezinta n felul urmator: s a infiintat o firma cu 2 asociati. dupa o oarecare perioada asociatii se cearta cum se poate inkide ... (vezi toată discuția)
Concediere marianababescu marianababescu Buna ziua, Am 2 angajati dintre care unul este asociat si administrator, i-am cesionat 50% parti sociale, la momentul intrarii in societate nu a contribuit ... (vezi toată discuția)