avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - cheltuieli + procedura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - cheltuieli + procedura

Se dau urmatoarele date:
Divort pronuntat la inceputul lunii mai, divort prin acordul partilor
Bunuri pentru partaj:
Casa - 110.000RON
Teren (altul decat cel pe care e casa) - 40.000RON
Apartament - 80.000RON
Apartament in time-sharing, Tenerife 30.000RON

Variante de impartire:
- primele 2 pozitii ex sotia, ultimile 2 eu
- lipsa acord in sensul punctului precedent, deci impartire in instanta

As far as I know, impartirea (partajul) se poate face:
a. Notarial. Costuri destul de insemnate (cca 6000ron din cate am aflat)
b. In instanta cu acordul partilor (intelegere prealabila), unde se plateste o taxa x
c. In instanta fara acordul partilor, cu o taxa y

Intrebarea era cat e cuantumul acestor taxe (x si Y) si cum se poate initia acest partaj, un model de inainteare ceva, de cerere

Multumesc
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 01:51, 29 Mai 2007
Exprimarea nu era gresita .Se poate face o intelegere prealabila intre parti , numita tranzactie pe baza careia instanta emite sentinta judecatoreasca.Taxele privind dreptul de proprietate au ajuns cam la acelasi nivel cu notariatele.Asa cum a spus cineva mai devreme e doar o diferenta intre onorariul notarului si avocatului.
Doamna draga, nu exista intelegere prealabila in instanta, ce naiba... Adica am venit in fata dv. d-le jude, ca ne-am cam inteles de-acasa???

Si taxele nu sunt tot cam pe-acolo, sunt EXACT aceleasi, la investirea hotararii se calculeaza dupa aceeasi formula.
"Doamna draga" , daca as avea posibilitatea v-as pune la dispozitie niste exemplare , atat din tranzactiile incheiate cat si din sentintele judecatoresti . Mai studiati jurisprudenta.
Jurisprudenta nu e izvor de drept. Eu ma uit in lege si ea nu-mi spune despre intelegeri prealabile in instanta. Sau poate... imi dati un text legal?
Codul de procedura civila
Secţiunea a III-a
Hotărârile care consfinţesc învoiala părţilor

ART. 271
Părţile se pot înfăţişa oricând în cursul judecăţii, chiar fără să fi fost citate, pentru a cere să se dea hotărâre care să consfinţească învoiala lor.
Dacă părţile se înfăţişează la ziua fixată pentru judecată, cererea pentru darea hotărârii va putea fi primită, chiar de un singur judecător, urmând ca hotărârea să fie dată de instanţă în şedinţă.
Dacă ele se înfăţişează într-o altă zi, instanţa va da hotărârea în camera de consiliu.
ART. 272
Învoiala va fi înfăţişată în scris şi va alcătui dispozitivul hotărârii.
Alineatul 2 *** Abrogat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 138/2000.
ART. 273
Hotărârea care consfinţeşte învoiala părţilor se dă fără drept de apel.

Alte discuții în legătură

Partaj cu intelegere inti inti Cei doi au divortat cu intelegere. Vor un partaj la fel. Detin: 1 apartament evaluat(lista la notar) 30500E 1 logan in rate achitat 6000E Vor ca ... (vezi toată discuția)
Divort elninio2010 elninio2010 vreau sa divortez, atat eu cat si sotia suntem de acord,avem un copil minor(7ani),avem un apart. in rate prin banca, platim rate la el ,ne-am inteles atat in ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)