avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

vreau sa divortez, atat eu cat si sotia suntem de acord,avem un copil minor(7ani),avem un apart. in rate prin banca, platim rate la el ,ne-am inteles atat in privinta copilului cat si a apartam.si a tuturor bunurilor(masina ,mobila,etc) astfel:
-eu(sotul) sunt de acord sa castige ea apart. si copilul;
-eu(sotia) sunt de acord ca sotul sa ia toate bunurile si masina si in plus ,NU solicit pensie alimentara de la sot.
Va rog daca imi puteti spune cat ma costa si cat de repede posibil se poate solutiona(finaliza divortul)???va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elninio2010 , utilizator 14:02, 17 Iulie 2012
Puteti merge la notar, incheiati un act si va da un termen de 30 de zile la sfarsitul caruia trebuie sa fiti de acord si sa semnati personal acordul. In acest moment se incheie divortul. Totusi notarul poate sa cenzureze alegerea voastra daca i se pare ca nu este corecta pentru copil si trebbuie sa fiti de acord cu mai multe lucruri, cum ar fi numele copilului. Acest lucru poate fi facut si la primarie mai ieftin, dar in cazul vostru nu merge pentru ca aveti copil minor. Nu stiu cat costa. Eu sunt doar student la drept, ce am scris este corect, dar asteapta opinia unui avocat pentru mai multe detalii.
Pe langa ce a mentionat dl.damien, mai exista si posibilitatea medierii, intrucat sotii au ajuns deja la o solutie reciproc avantajoasa.

Procedura este urmatoarea:
- Unul din soti depune cererea de divort cu incredintare de minor si partaj in instanta si obtine un termen.
- De comun acord, contacteaza un mediator (aveti la dispozitie Tabelul Mediatorilor pe net) urmand sa discute si stabileasca: informatii prealabile, programarea sedintei de mediere, onorariu mediator, etc.
- In data si la ora stabilita, la biroul mediatorului se prezinta ambii soti, urmand sa inceapa sedinta de mediere (2 ore)
- Se semneaza contractul de catre parti, procesul verbal de informare prealabila asupra medierii (aveti nevoie de el in instanta) si sub indrumarea mediatorului partile identifica punct cu punct, toate aspectele legate de divort (revenirea sotiei la numele anterior, program de vizita a minorului pentru sotul care nu are custodia, etc) si cele legate de partaj (impartirea bunurilor comune).
- Toate doleantele partilor, vor fi consemnate si se vor reflecta in Acordul de Mediere.
- Odata obtinut Acordul de Mediere, conform art 271 CPC:
(1)Partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarare care sa consfinteasca invoiala lor.
(2)Daca partile se infatiseaza la ziua fixata pentru judecata, cererea pentru darea hotararii va putea fi primita, chiar de un singur judecator, urmand ca hotararea sa fie data de instanta in sedinta.
(3)Daca ele se infatiseaza intr-o alta zi, instanta va da hotararea in camera de consiliu.

Conform art. 63 alin. 1 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator: "In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 C. pr. civ."

In afara de avantajul de a hotari dvs. si nu instanta, ce obtineti, aveti si avantajul de a recupera intreaga suma achitata achita ca si taxa de timbru pentru partaj (3% din valoarea bunurilor partajabile), in urma depunerii cererii de restituire, in instanta. Astfel, in art. 63 din Legea 192/2006, daca partile ajung la intelegere prin mediere si pun capat astfel procesului, pot cere instantei sa le restituie taxa de timbru.

Costurile sunt: onorariul avocatului, pentru a redacta cererea de divort/consultanta si onorariul mediatorului.
elninio 2010 a scris:
va multumesc ptr. informatii dar as mai avea 2 nelamuriri daca se poate:
-am inteles ca tribunalul te trimite la notar daca partile se inteleg ceea ce ar dura probabil mai putin. Asa este?
-a 2-a problema cu apart. care este in rate, pe numele amandurora si are ipoteca pe el!Se poate sa ramana la sotie , daca ea are un venit mai mic ca al meu si eu sunt totusi titularul??? VA MULT.ANTICIPAT.


Interventie moderator

elninio 2010, va rog postati in acelasi topic intrebarile suplimentare pe care le aveti legate de subiect, nu deschideti topic nou pentru fiecare intrebare.
Cand sau daca doriti sa continuati discutia, faceti click pe Raspunde (buton aflat la sfarsitul ultimului mesaj). Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
Ares-3, moderator
Numai dvs. puteti decide calea pe care doriti sa o parcurgeti. Varianta optima, din punct de vedere al costurilor, pentru divort plus partaj este actiunea in instanta si apoi medierea. Puteti divorta si la notar, cu costuri mici, dar partajul bunurilor comune ar fi costisitor prin notar, datorita taxei percepute. Avantajul la instanta + mediere este faptul ca recuperati integral taxa de timbru achitata.....prin notariat nu recuperati nimic si nici prin instanta, fara Acordul de mediere.

Prin mediere, pentru apartamentul pe care exista ipoteca, exista solutie in sensul in care doriti dvs.
Oriunde ati divorta, nu exista " sotia nu vrea pensie", e un drept al copilului la care nu se poate renunta. Puteti scrie ca v-ati inteles in privinta pensiei sau ca veti contribui in natura, iar in realitate sa nu contribuiti cu nimic.
Puteti partaja ap , dar in contract veti ramane la fel daca banca nu e de acord ca sotia sa preia ratele integral. Poate ar accepta daca sotia ar aduce un alt coplatitor.
Ati platit avans substantial la casa sau mai e de platit putin- echivalentul bunurilor din casa si a masinii ? Altfel nu prea e de inteles acest partaj.. ratele si copilul fara vreun ajutor din partea sotului, in lotul sotiei , iar bunurile in lotul sotului.

Alte discuții în legătură

Divort nucusor nucusor se poate divorta la notar??cit dureaza,cit costa ,si ce acte sunt necesare?se poate face un fel de \"imparteala a lucrurilor la notar daca cei doi sunt de ... (vezi toată discuția)
Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru introducerea unei actiuni de divort P.F.A. HERMAN DAN P.F.A. HERMAN DAN Buna ziua, Ptr deschiderea actiunii de divort ce acte ar trebui sa prezint ? Cam cat ar dura pana la pronuntarea divortului daca suntum de acord cu toate ... (vezi toată discuția)