Poate o persoana care este licentiata in drept dar are o condamnare penala pe care a executat-o de 4 ani pt trafic de influenta, sa fie primit in Uniunea Juristilor, respectand procedura de examen, etc, luand in calcul ca in lege se spune ca acea persoana trebuie sa nu fi suferit o condamnare pentru o infractiune de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei, dar nu sunt enumerate sau prevazute expres infractiunile care aduc atingere prestigiului profesie, iar daca raspunsul este nu, acest lucru nu este o incalcare a dreptului fundamental la munca?
Si urmatoarea intrebare este, poate o persoana care este licentiata in drept si este angajata la o societatea pe postul de consilier juridic, acest lucru fiind prevazut si in contractul individual de munca si in cartea de munca, dar nu este inscris in Uniunea Juristilor.
Poate aceasta persoana sa reprezinte societatea respectiva in instanta, de exemplu la o actiune in comercial prin procedura somatiei de plata sau si in alte cauze aflate pe rolul instantei?
La prima intrebare: Daca condamnarea nu are legatura cu profesia Uniunea trebuie sa-l primeasca..., problema se pune daca este nevoie sa fi inscris in aceasta Uniune!...aspect ce are legatura cu intrebarea nr. 2. Sigur ca poate reprezenta societatea, fara a fi obligat sa fie inscris in Uniune, faptul ca are C.I.Munca si are o delegatie din partea societatii pe care o reprezinta, instanta nu poate sa-i refuze reprezentarea in instanta. Daca totusi se intampla (mai sunt si juzi dusi cu pluta) il recuza pe respectivul.
Concluzionand , nu este obligatoriu inscrierea la Uniunea Juristilor.
Da, ei spun ca,, vezi doamne,, daca nu esti inscris in Uniunea Juristilor, nu ai voie sa activezi ca si jurist, ca asa scrie in lege, dar daca eu vreau sa-l angajez ca jurist,este licentiat in drept si nu ma intereseaza ca are cazier, si-a platit greseala,trebuie sa fie inscris in Uniunea Juristilor ca sa ma poata reprezenta in instanta?
Ce parere aveti?,
Nu scrie nicaieri ca pentru a va reprezenta trebuie sa fie inscris in UCCJ ... art4 din Legea nr.514/2003 prevede ca, consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.
Va multumesc pentru lamuriri, deci sigur nu este nici o problema daca ma reprezinta in instanta doar pe baza delegatiei societatii respective, fara a fi inscris in Uniune sau in vreun colegiu juridic?