As vrea sa stiu si eu parerea voastra:Suntem 2 frati, amandoi suntem singurii mostenitori ai tatalui meu care a decedat in strainatate.Eu am primit 5/8, iar fratele 3/8 din mostenire.Fratele meu care nu e cetatean roman a renuntat la partea de mostenire din strainatate, dar nu si la ce s-ar putea obtine din Rom;Doar eu am intentat actiunea si doar pe numele meu a fost retrocedat imobilul si pusa in posesie de primarie, desi la dosar a fost pus certificatul de mostenitor din care se vedea ca mai era si el mostenitor.Mai poate emite vreo pretentie ca si rezervatar in calitate de mostenitor atata timp cat el nu a facut notificare?Art. 4 alin. 4 din Legea 10 stabileşte că : „de cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevăzută la cap. III profită ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptăţite care au depus în termen cererea de restituire”. Multumesc...si doresc si eu un raspuns avizat.
Din fericire pt tine, practica actuala este in favoarea ta. Daca nu a depus cerere isi cam ia adio de la tot. Sunt insa opinii care vorbesc despre o "inlaturare" de la mostenire prin efectul legiilor speciale de retrocedare, ceea ce ar fi necostitutional si anormal. Pana nu vei avea o opozitie clara si ferma din partea fratelui tau, te bucuri linistit de bunul astfel obtinut.
De acord: daca nu a cerut, asta e!
As vrea sa stiu insa: cum a renuntat, prin declaratie de renuntare notariala sau asa, in discutiile dintre voi?
Si inca ceva: cat timp a trecut de la decesul autorului?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj succesoral
e_crina
Buna ziua,
Am o intrebare privitor la un imobil care a apartinut bunicului mamei mele.
In baza Legii 10/2001 s-a depus si s-a retrocedat imobilul in ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului
grobianu
Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme:
- tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).;
- ... (vezi toată discuția)