avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... vreau sa contest un proces verbal de contraventie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

vreau sa contest un proces verbal de contraventie

Buna ziua. Vreau un pic de ajutor din partea dumneavoastra. Am primit un proces verbal acasa cu o amenda pentru ca am traversat o strada printr'un loc nepermis. Ideea e ca politistul care mi'a intocmit procesul, mi'a cerut un act de identitate, eu i'am spus k nu am la mine, m'a intrebat cum ma cheama si unde stau, eu i'am raspuns si apoi m'a lasat sa plec. In procesul verbal la rubrica "mentiuni" scrie "contravenientul nu este de fata la intocmirea procesului verbal". Nu exista mentionat nici un martor (cu toate ca treaba s'a petrecut la orele amiezii, deci existau posibili martori),iar la descrierea faptei scrie succint "A traversat strada cuza voda din orasul cutare prin loc nepermis" (descrierea e succinta, nu este mentionat exact unde anume, strada respectiva fiind destul de lunga). Procesul verbal este semnat de agentul constatator, restul datelor mele sunt corecte (probabil s'a informat dupa- eu i'am spus doar cum ma cheama si unde stau).
intrebarea mea este urmatoarea: Pot sa contest procesul verbal pe motiv k nu eram eu cel care a comis acea neregularitate intrucat eu nu m'am legitimat cu buletinul (la fel de bine putea sa se legitimeze altcineva care imi cunostea numele si adresa)?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: emylianomonac , utilizator 11:41, 11 Iunie 2010
Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:
data si locul unde este incheiat;
numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal,
ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si
aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

De asemenea mai puteti invoca ca si motiv de nulitate lipsa semnaturii unui martor asistent, dat fiind faptul ca procesul verbal nu este semnat de dvs.

Puteti solicita inlocuirea sanctiunii amenzii cu sanctiunea avertismentului, avand in vedere gradul de pericol social redus al contraventiei savarsite.

procesul verbal cuprinde cele mentionate de dumneavoastra cu exceptia aratarii tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite. Scrie doar "A traversat strada cuza voda din orasul cutare prin loc nepermis" tinand cont ca nu este precizat unde anume pe strada respectiva am traversat, strada fiind lunga, intinzandu-se pe vro 2-3 km.

va multumesc pentru informatii.
Puteti contesta procesul verbal in 15 zile de la primirea la domiciliu,la instanta competenta teritorial,dar consider ca este legal intocmit din toate punctele de vedere.
Deci singurul motiv real de contestatie,astfel cum a aratat si distinsa dna.avocat este doar asprimiea sanctiunii,solicitand in acest sens,doar inlocuirea amenzii contraventionale,cu sanctiunea avertismentului.
Se pare ca alte motive nici nu exista.
am inteles. va multumesc pentru informatiile date. imi sunt de mare ajutor. o sa contest procesul verbal pe baza acestor motive si o sa revin cu noutati.

cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

lipsa din pv a ocupatiei ... Alexandru Machedon Alexandru Machedon Buna ziua, Lipsa din pv incheiat de politistul local a ocupatiei si locului de munca conform cu articolul de mai jos poate fi invocat in instanta ca fiind ... (vezi toată discuția)
Pv lipsa date??? eron eron Daca la un PV la rubrica locul este trecut doar Mun. ....... , nu scrie si strada, poate fi nul, nu trebuie indicata si strada, este de ajuns doar ... (vezi toată discuția)
Amenda trecere neregulamentara fără proces verbal Iiordacha Iiordacha Buna ziua, Azi am trecut neregulamentar, paralel cu trecerea de pietoni la 5 metri. Nu au fost masini si nu am încurcat traficul. Am fost oprit și ... (vezi toată discuția)