avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda trecere neregulamentara fără proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda trecere neregulamentara fără proces verbal

Buna ziua,

Azi am trecut neregulamentar, paralel cu trecerea de pietoni la 5 metri. Nu au fost masini si nu am încurcat traficul. Am fost oprit și legitimat de un agent de poliție care nu s-a prezentat si m-a notat într-un caiet. Mi-a spus că o sa primesc amenda acasă 1 punct de amenda dar nu am primit proces verbal nici nu mi-a cerut sa semnez undeva. Se poate primi asa amenda fără nici o dovada si daca Da, in ce conditii se poate face contestație ai care e câștigul de cauza? Cum se poate ca polițistul sa faca dovada ca eu la data x am fost in localitatea y?
PV poate fi comunicat prin posta in maxim 2 luni de la intocmirea acestuia.
Conform prevederilor art 14 alin 1 din OG2/2001 "Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de doua luni de la data aplicarii sanctiunii".
Dar se mai prevede ca
Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Deci politistul are 6 luni sa intocmeasca PV si inca 2 sa il comunice.
Politistul nu trebuie sa dovedeasca ca va aflati la data de ora in locul.
Contraventia a constatat-o cu propriile simturi, va legitimat si urmeaza sa va sanctioneze contraventional (sau nu).

Puteti face contestatie daca respectati termenul legal de 15 zile de la comunicarea acestuia. Atat timp cat spuneti ca chiar ati traversat neregulamentar , sansele de anulare sunt doar daca politistul nu respecta prevederile OG2 si se constata nulitatea PV.

OG 2/2001 ART. 16 alin (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
ART. 17 Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu

In caz contrar singura sansa este sa solicitati clementa instantei prin preschimbarea amenzii in avertisment.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati traversat pe langa trecere la 5 m cred ca veti primi amenda cu siguranta. Nu prea aveti ce contesta cum a scris si Florin 421. Incercati si treceti podul peste un rau la 5 m pe langa balustrada.Succes la o eventuala contestatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal completat gresit ivsalex ivsalex Buna ziua. In data de 30.05.2020 am fost surprins cu viteza de 75 km/h in localitate, fiind oprit de politie. Agentul constatator mi-a aplicat 4 puncte de ... (vezi toată discuția)
Daca intr un proces verbal amenda curculatie nu e mentionat numarul ... ioneludrea ioneludrea Daca intr un proces verbal amenda curculatie nu e mentionat numarul de inmatriculare al masinii acesta poate fi contestat? Daca da trebuie platita amenda pana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am primit azi prin posta un proces verbal de la politia ... 1974daniel 1974daniel buna ziua, am primit azi prin posta un proces verbal de la politia locala prin care ma informeaza ca in data de 15.12.2020 am parcat neregulamentar si abia ... (vezi toată discuția)