avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot demonstra ca imbunatatirile aduse unui imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot demonstra ca imbunatatirile aduse unui imobil dezbatut in succesiune sunt realizate de o anumita persoana?

In cazul de fata mama mea se afla in proces cu cei sase frati ai sai pentru dezbaterea succesiunii. In discutie este un imobil de 80 mp si terenul aferent de 150mp. Precizez ca mama locuieste in acest imobil de peste 40 ani. De-a lungul timpului mama a adus imbunatatiri acestui imobil si teren respectiv: canalizare, racord energie electrica si gaz, constructia unei bai, a bucatariei si a unui hol, precum si constructia gardului de jur imprejurul proprietatii. Copii unuia dintre fratii mamei care este decedat, contesta aceste lucrari, mai mult considera ca acestea au fost facute inainte de a se muta mama mea in imobil, lucru care este total neadevarat . Mama detine documente doveditoare ( chitante, facturi, etc...) . Problema care apare este a cea a martorilor pe care trebuie sa-i aduca in instanta pentru a dovedii imbunatatirile aduse. Din pacate mare parte din vecinii care ar fi putut sa adevereasca aceste imbunatatiri au decedat sau sunt foarte batrani si bolnavi, neputandu-se deplasa. In acelasi timp exista martori care locuiesc in aceiasi curte cu mama dar care ne sunt rude ( matusa, verisoare, nepoate.). Cum putem rezolva problema martorilor?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 09:27, 12 Iunie 2010
puteti solicita si incuviintarea efectuarii unei expertize tehnice in contructii pentru a stabili valoarea imbunatatirilor precum si perioada in care s-au efectuat.
Nu pot depune ca martori in procesul civil rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv.
Cu toate acestea exista doua posibilitati:
1. Partile pot conveni expres sa fie ascultati ca martori si rudele ori afinii;
2. Partile pot conveni tacit sa fie ascultati ca martori si rudele sau afinii pana la gradul al treilea inclusiv. Conventia asupra audierii este tacita daca partea prezenta la termenul la care se incuviinteaza probele sau se audiaza martorii nu se opune la audiere.
Cele mai bune probe ar fi facturi, chitante si acte din care sa reaiasa ca persoana respectiva a investit multi bani pentru imbunatatirea imobilului(casa de locuit) cu forta de munca si restul cheltuielilor pe care le-ati amintit. Constructorul poate fi un martor bun!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor in program de vizitare minor. stelutaalistar stelutaalistar Intr-un dosar avand ca obiect [b]program vizitare minor [/b]pot chema ca martor o ruda de gradul III ( fratele mamei reclamantului ) ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Martor stefan69 stefan69 buna seara ! La prima infatisare de divort,reclamanta s-a prezentat cu un martor ,cu care ,eu parat am fost de acord .S-a hotarat audierea martorului la ... (vezi toată discuția)
Martori=afini cazandetuica cazandetuica Va rog un sfat, intr-un proces pe pretentii, cumnatul meu a fost refuzat ca martor, motivand ca e ruda, intrucat si mama lui,mama cumnatului era martora, o pot ... (vezi toată discuția)