avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita daca platesc ratele la zi???
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita daca platesc ratele la zi???

buna...am contractat si eu un credit in urma cu 3 ani de o banca pe o perioada de 25 de ani...am avut ceva intarzieri si a fost vandut catre o firma de recuperari.aceasta m-a contactat si mi-a declarat ca sunt obligata sa achit toata suma restanta intr-un an de zile,dar pana atunci sa platesc ratele la zi.(trebuia sa semnez un acord cu ei..dar nu am semnat) dupa care m-au amenintat ca ma executa silit...asta s-a intamplat in ianuarie.eu platesc in continuare ratele....ca si al banca...firma de recuperri nu m-a mai contactat.Am mai incercat eu sa trim ceva scrisori pe la bucuresti,dar nu prea ama avut succes...mi-au zis in prima faza ca o sa vada ce e de facut pt ca eu le-am zis ca nu dispun de suma totala a creditului(adica 20000 euro)intr-un an de zile si am nevoie de un timp mai indelungat,la care ei mi-au spus ca din pacate asta este porcedeul....vreau doar sa stiu daca este posibil ca ei sa ma execute silit DACA EU PLATESC RATELE LA ZI????multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 17:33, 12 Iunie 2010
Se poate ca in cuprinsul contractului de credit incheiat de dvs cu respectiva banca, sa existe o clauza prin care banca are posibilitatea sa declare intreaga datorie restanta in situatia in care dvs nu achitati mai mult de un numar de rate sau pentru un alt motiv.
In lipsa unei asemenea clauze, banca nu va poate solicita restituirea intregii sume imprumutate.
De asemenea, pentru ca firma de recuperari sa poata sa va solicite restituirea sumei imprumutate trebuie sa existe ori un contract de cesiune de creanta incheiat intre banca si firma de recuperari, ori o imputernicire acordata de banca in baza careia firma de recuperari va poate solicita restituirea sumei.
In situatia existentei unei cesiuni de creanta, in mod obligatoriu, dvs trebuia sa fiti incunostintat de existenta acestei cesiuni.
Fara indeplinirea acestei formalitati, cesiunea nu va este opozabila.
Va sugerez sa luati legatura cu banca pentru lamurirea situatiei, dar sa continuati sa achitati ratele lunare si eventualele penalitati.
Av. Mihai Vaduva
In situatia dv. cred ca ati intarziat cu plata minim 3 rate, drept pt care banca v-a deschis dosar de risc financiar si l-a trimis la firma de asigurare cu care avea contract. Dca nu ati raspuns la somatiile acesteia atunci dosarul dv a fost inaintat la firma de recuperare de asigurator si nu de banca. Cel putin asta e procedura pe care o cunosc eu pana in prezent. Oricare ar fi situatia va trebui sa mergeti la banca pt a vedea care a fost drumul dosarului dv. si apoi sa vedeti ce se mai poate face. Eventual se poate negocia cu firma de recuperare durata rambursarii datoriei in limita posibilitatilor dv. si semnati cu ei un contract. Numai ca daca mai intarziati vreo rata atunci nu mai puteti fi iertata si veti fi executata silit.
Multumesc frumos pentru informatii...insa mai doresc sa prezizez cateva aspecte si anume...ca eu am primit acasa anul trecut o instiintare de la aceasta firma cum ca ei mi-au preluat creditul,iar cand am mers la banca cei de acolo mi-au zis ca nu-i vandut si ca nu stiu ce-i cu instiintarea.Nu am vazut nici un contract de cesiune si nici nu mi-a pomenit nimeni de el.in contractul de la banca exista o clauza in care spune ca banca are dreptul sa declare neexigibil creditul daca nu imi indeplinesc obligatiile.eu acum imi platesc ratele,dar imi este frica sa nu ma execute silit si daca platesc ratele !!!!....mi-ar trebui aprox 4 ani ca sa pot strange suma de 20000 euro,dar cei de la firma de recuperrai mi-au spus ca nu se poate face nimik deoarece asta este procedura lor....ma mai si preseaza sa semnez acordul ala cu ei pe un an de zile....si pe urma sa platesc tot,daca nu ma executa...asa ceva nu pot semna...am vreo sansa daca merg cu ei in instanta?
Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat, care pe baza contractului de credit, a somatiei primite si a altor inscrisuri, va va putea oferi o solutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie banca albinet albinet Daca nu am platit rata la o banca de mult timp si abia in data de 27.03.2009 a ajuns la firma de recuperare , trebuie sa o platesc sau s-a prescris? (vezi toată discuția)
Banca cesioneaza creditul catre recuperatori cris_deo cris_deo buna seara. in iunie 2008 luat un credit de nevoi personale de la o banca in val de aprox. 20 000 ron pe o perioada de 10 ani, am achitat rate din acest credit ... (vezi toată discuția)
Despre prescrierea datoriilor ganeacristi ganeacristi buna am inteles ca prescrierea trebuie invocata. cum se invoca asta? cum se face? si daca executorul va cere incuvintarea instantei si va trece la poprire ... (vezi toată discuția)