avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Sora mea are o relatie de concubinaj de 9 ani.Prietenul ei,din casatoria anterioara,are un fiu.Mentionez ca el era divortat cand s-a cunoscut cu sora mea.
Intre timp si-au cumparat o proprietate,iar mai apoi au construit pe aceslasi teren un imobil cu 2 apartamente.Unul pe numele ei si celalalt pe numele lui.Au contribuit egal la toate cheltuielile,ei amandoi avand situatie financiara f.buna.El vrea sa-i faca un Testament ei,pt.a-i lasa ei apartamentul lui si anumite bunuri,dar stim ca Testamentul se poate ataca de fiul lui,in calitate de mostenitor de drept.
Intrebarea e:in cazul(nefericit,desigur!)decesului lui,sora mea ar putea fi protejata de acest Testament,sau ea nu ar avea drept la nimic,intrucat ei doi nu sunt casatoriti,iar concubinajul in Romania nu-ti da nici un drept?
Va multumesc.
Eea.
Cel mai recent răspuns: Eea , utilizator 10:29, 25 Mai 2007
ma vad nevoieta sa revin..... nu este ....sotie...si este un singur copil mostenitor? atunci art.Art. 841.
Liberalitãþile, fie fãcute prin acte între vii, fie fãcute prin testament, nu pot trece peste jumãtatea bunurilor dispunãtorului, dacã la moarte-i lasã un copil legitim; peste o a treia parte, dacã lasã doi copii; peste a patra parte, dacã lasã trei sau mai mulþi
nu am inteles ceva bine?
Cred ca ati inteles bine.E vorba practic de prietenul sorei mele,care are dintr-o casatorie anterioara un fiu.
Problema e ca fosta familie a lui,e extrem de agresiva cu sora mea si din acest motiv suntem nevoiti sa ne luam toate masurile de precautie.Ei au o relatie f.buna,numai ca nu sunt casatoriti legal.
Si acum e si bolnav si fiul lui sustine ca in momentul in care moare tatal lui,intra imediat peste sora mea.Ca are acest drept.
Asta e in mare situatia.
Mda... cred ca ai dreptate...mai citesc si eu printre randuri:">
Din pacate, fiul poate intra in posesia partii sale de mostenire fara a astepta certificatul de mostenitor. Este sezinar si asta inseamna ca poate sa posede linistit fara certificat...

Sunt insa solutii ca prietenul sa se asigure (pe cat se poate) ca iubita sa va sta linistita dupa decesul sau.
Si oricum, terenul este comun? Sau pe numele unuia dintre ei?
Terenul a fost cumparat pe numele ambilor.Dupa care au construit o casa,formata din 2 apartamente:unul pe numele ei si celalalt(unde si locuiesc acum),pe numele lui.

Alte discuții în legătură

Testament Eea Eea Sora mea are o relatie de concubinaj de 9 ani.Prietenul ei,din casatoria anterioara,are un fiu.Mentionez ca el era divortat cand s-a cunoscut cu sora ... (vezi toată discuția)
Succesiune SzMaria SzMaria Bună ziua! Suntem doi frați și o soră. În anul 2008 a decedat tata, după deces nu s-a făcut succesiune. Mama a decedat în anul 2014, înainte de deces ... (vezi toată discuția)