avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumpărat în timpul căsătoriei un teren, dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumpărat în timpul căsătoriei un teren, dar pentru că soția mea e cetățean străin nu apare în contract. Ce document neatacabil pot face astfel încât să fiu sigur că doar ea (sau altcineva) mă moștenește, nu și sora mea?

buna ziua.as dori sa ma informez cu privinta la o anumita situatie.detin un teren prin cumparare in apropierea bucurestiului.actul de vanzare cumparare este facut pe numele meu.sotia mea este cetatean strain cu rezidenta in romania si nu poate detine prin lege asa cum am fost informat propietati sau terenuri in romania prin achizitionare.nu am copii cu dansa,sotia avand un copil din prima casatorie.eu ca ruda nu am decat o sora casatorita care are 2 copii.as dori sa stiu in cazul decesului meu cine va avea drept de mostenire asupra terenului si daca pot face un document la notariat neatacabil prin care sa pot avea dreptul de a numi eu cine va mosteni acel teren.as dori raspunsul unor persoane competente si care cunosc legislatia in aceasta privinta.va multumesc
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:47, 26 Martie 2019
Buna seara,
Luati legatura cu un avocat sau un notar daca aveti impresia ca aici veti primi raspunsuri gresite.
Legal NU AVETI cum sa dispuneti de tot terenul.
Daca este cumparat in perioada casatoriei atunci la decesul dumneavoastra sotia va detine 5/8 iar sora va primi 3/8
Daca bunul este dinaninte de casatorie atunci sotia primeste 1/2 si sora 1/2
Daca intocmiti un testament atunci puteti dispune doar de cotitate disponibila.
Luati legatura cu un notar.
cand spun ca doresc sa cunosc situatia doar de la persoane care cunosc legislatia adica juristi de profesie o fac pentru ca uneori se primesc raspunsuri si de la cei ce cunosc din auzite sau prezinta unele situatii prin care au trecut in privinta asta.in privinta bunului dobandit in timpul casatoriei inteleg ca si sotia sa aiba drepturi asupra proprietati considerand ca este posibil ca si dabsa sa fi participat indirect cu o anumita cota parte la achizitionarea terenului.nu inteleg rostul ca de ce sa poata beneficia fie si o ruda de gradul 1 de o cota parte a unui bun achizitionat cu banii mei personali fara accordul meu devreme ce sora nu a participat cu nimic la achizitionarea bunului dupa decesul meu,sincer nu inteleg ce explicatie a legii poate fi.dar in fine asa cumse spune unde este lege nu este tocmeala.actul de vanzare a terenului facur la notariat are ca unic propietar pe subsemnatul/in actul de vanzare cumparae s mentioneaza ca sant casatorit si numele sotiei.nu am inteles ca si fiind unic propietar sa dispun de o cotatie sisponibila in cazul in care pot face un testament legal la un notar adica eu ca unic propietar din terenul rspectiv dispun doar de o cotatie disponibila?cum asta devreme ce eu sant unicul propietar.va multumesc anticipat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hm, d-ul avocat e in eroare.. cu un testament va rezolvati problema, sora nu e mostenitor rezervatar asa ca puteti sa ii lasati tot ce aveti sotiei.
Problema e alta, ca sotiei ca cetatean strain, nu ii puteti lasa teren ca mostenire. Dansa poate dobandi teren doar prin mostenire legala, nu si testamentara.
Imobil de locuit poate dobandi oricum, nu si teren.
Trebuie sa isi ia cetatenie ca sa poata pasra terenul. E cetatean din ue ?
Daca lasati lucrurile asa, sa lasati lucrurile in voia sortii, dupa decesul dvs, legal sotia mosteneste jumatate din avere, sora jumatate. Apoi, trebuie sa iasa din indiviziune cu sora in ce priveste terenul, sa i-l cedeze si sa primeasca sulta pt partea ei, terenul nu il poate pastra si exista si un termen pt a face asta, un an.
Mergeti la un avocat apoi la un notar si sfatuiti-va cu el , cum puteti sa ii lasati prin testament sotiei, poate nu terenul, ci valoarea lui. Poate aveti o persoana de incredere pe langa dvs, il numiti executor testamentar, sa vanda terenul si sa ii dea banii sotiei, cred ca solutii exista cumva.
Aveti de gand sa construiti ceva pe teren sau cum?
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
gi-jane2, moderator
terenul a fost achizitionat pentru a fi construita in viitor o casa.sa inteleg ca sotia poate mosteni casa respectiva chiar dupa decesul meu si fara un document testamentar din partea mea facut in prealabil fara ca sora sa nu aiba dreptul asupra locuintei respective.nu am inteles prea bine ce inseamna a lasa ca mostenire numai valoarea terenului .sotia este cetatean non-ue.nu as dori sa beneficieze sora mea de suita acolo pentru ca nu a participat cu nimic la achizitionarea terenului cu atat mai putin va participa la constructia unei case.o alta intrebare este in cazul in care sora mea va deceda mai devreme decat mine avand copii ei pot beneficia de suita si care a terenului sau a casei sau si si. terenul nu as dori ca sa-l vanda un executor testamenar din simplul motiv ca asa cum am mentionat as dori sa construiesc o casa acolo.multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
inteleg ca sotia poate mosteni casa respectiva chiar dupa decesul meu si fara un document testamentar din partea mea

Nu intelegeti bine.. daca nu faceti testament, sotia va imparti casa pe jumatate cu sora. Trebuie facut testament.
Pt teren, sotia nu il poate mosteni prin testament ca e cetatean strain.
Prin testament ii puteti lasa casa sotiei, terenul surorii si drept de superficie pt teren sotiei, ca sora nu isi poate trage terenul de sub casa.
Problema e ca nu aveti inca casa pe teren si nici nu stiti cand decedati- daca veti avea atunci casa sau nu.
Sotia nu vrea cetatenie romana? Asa ii puteti lasa tot ce aveti sau veti avea la data decesului prin testament fara sa nominalizati fiecare bun.

Alte discuții în legătură

Succesiune testamentara mariaalbu mariaalbu Matusa a lasat un testament pe numele nepotului si fratelui ei.Unchiul,sotul ei a intocmit testamentul numai pe numele cumnatului(fratele sotiei),prin care ... (vezi toată discuția)
Sora mica a decedat in anul 2000 ( necasatorita si fara copii ... Geo04 Geo04 Sora Mica a decedat in anul 2000 ( necasatorita si fara copii ) propietara a unui teren cu casa , Sora Mare decedata in anul 2020 ( necasatorita si fara copii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! părinții au fost despărțiți de cind eram copii ... danotilia danotilia Buna ziua ! Părinții au fost despărțiți de cind eram copii . Tata nostru s-a recăsătorit și nu a avut alți copii cu noua soție . Amindoi au locuit in ... (vezi toată discuția)