Saptamana trecuta am depus actele de autorizare PFA neplatitor de TVA, la Registrul Comertului.
PFA-ul este inregistrat si autorizat acum pe codurile 5290 ca activitate principala, si 6010 / 6209 ca activitati secundare, urmeaza sa merg la Finante pentru depunerea actelor. O sa tin contabilitatea in sistem real... Nu stiu exact cum se procedeaza cu sumele ce pot fi deduse iar subiectele de pe forum nu trateaza niciunul exact cazul meu.
Urmeaza dupa ce primesc de la Finante unda verde... sa ma apuc de treaba.
Cum sunt la inceput de drum, vor urma cateva cheltuieli pentru dotare. Intrebarea mea e: Daca suma aceasta va fi una de 14000 RON sa zicem... cum si cand o voi putea deduce? Ma gandesc la faptul ca poate in prima luna sau in primul trimestru nu voi realiza aceasta suma, in plus vor interveni si alte cheltuieli ce pot fi si ele deduse, cum am contract de comodat eu cu mine vor fi cheltuieli cu intretinerea dar si CAS-ul cu celelalte dari la stat.... Deducerea se va putea ,,intinde,, pe parcursul urmatoarelor luni/ trimestre?
Cu alte cuvinte la inceput voi cheltui mai mult decat voi castiga, deducerea se opreste la venitul din luna respectiva/ trimestrul respectiv, urmand ca sumele neacoperite de deducere sa fie pierdute sau deducerea va fi realizata pana la ultimul banut chiar daca perioada de acoperire se intinde si pana la 12 luni?
Daca se achizitioneaza mijloace fixe (dotari), platile efectuate nu reprezinta cheltuieli deductibile. In acest caz se deduce amortizarea acestora calculata conform Legii nr. 15/1994 in functie de durata de functionare (HG nr. 2139/2004) si valoarea activelor fixe.
In cazul contabilitatii in partida simpla nu se conduce, spre exemplu registrul de casa pentru a stabili soldul la un moment dat, aceiasi situatie cu soldul din contul bancar, daca este cazul. Deducerea nu se pierde pentru unele perioade cand nu a existat disponibil, ci se face pe anul financiar pana la 31.12.
Am inteles... cu alte cuvinte daca voi utila spatiul de lucru cu multifunctionala, PC, microfoane, mixer audio, telefon fix-mobil... nu voi putea deduce aceste cheltuieli.
Dar voi putea deduce o parte din investitie prin amortizare! Asta daca am inteles bine din ce mi-ati comunicat.... Cu toate astea cine decide care aparat e folosit si cat, pentru a stabili cum se face amortizarea? Spun asta pentru ca o multifunctionala o folosesti doar atunci cand scanezi, copiezi, imprimi, trimiti-primesti fax deci o perioada scurta de timp dar in cazul meu un mixer audio si un PC sunt permanent functionale pe timpul programului de lucru.
In alta ordine de idei... am citit legea la care faceati referire si am o nedumerire. PFA-ul este agent economic / persoana juridica?
Din capitolul II al legii, articolul 11, am inteles totusi ca... amortizarea mijloacelor fixe se calculează începând cu luna următoare punerii în funcţiune, până la recuperarea integrală a valorii de intrare, conform duratelor normale de funcţionare. Adica imi voi recupera investitia prin amortizare pana la ultimul banut chiar daca acest lucru presupune ca aceasta amortizare sa se faca in functie de durata normala de functionare a fiecarui aparat achizitionat, in cazul unor aparate aceasta deducere prin amortizare se poate intinde si la 10 ani..?
Imi cer scuze daca pe alocuri nu am fost inteles... sunt invatacel intr`ale contabilitatii dar sper sa ma descurc chiar daca uneori vad aceste lucruri ca un bau-bau.
PFA-ul nu este agent economic si nici persoana juridica.
Dar, amortizarea este prevazuta pentru PFA si de art. 48, (4), lit. c) din Codul fiscal.
Durata normala de functionare este prevazuta de HG nr. 2139/2004.
Pentru bunurile care s-au achizionat durata nu cred ca este mai mare de 5 ani.
Mai am o intrebare.
Asigurarea locuintei este sau nu o cheltuiala deductibila si daca da ce procent se poate deduce din aceasta? (existand contract de comodat intre mine si.... mine)
Mentionez ca eu sunt proprietarul locuintei si asigurarea e pe numele meu, nu pe PFA.