avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... viza de flotant pentru cetateni straini
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

viza de flotant pentru cetateni straini

Sint cetatean german de nationalitate romana si doresc viza de flotant in Bucuresti pentru o perioada de un an.Ce documente imi trebuiesc pentru a obtine aceasta viza.Eu am domiciliul stabil in Germania.
Va multumesc anticipat.Elena Cristea
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:00, 14 Iunie 2010
OUG 194/2002 prevede:
Art. 3. Drepturile strainilor
................
(3) Strainii care locuiesc legal in Romania si parasesc temporar teritoriul statului roman au dreptul de a reintra pe toata durata valabilitatii permisului de sedere.
.......................
(4) Strainii aflati pe teritoriul Romaniei sunt obligati sa respecte scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra si, dupa caz, de a ramane pe teritoriul Romaniei, sa nu ramana pe teritoriul Romaniei peste perioada pentru care li s-a aprobat sederea, precum si sa depuna toate diligentele necesare pentru a iesi din Romania pana la expirarea acestei perioade.
..........................
SECTIUNEA a 2-a: Sederea strainilor in Romania
Art. 11: Dispozitii generale privind sederea strainilor
(1) Strainii aflati temporar in mod legal in Romania pot ramane pe teritoriul statului roman numai pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza sau, dupa caz, prin permisul de sedere.
(2) In cazul in care prin conventiile internationale sau actele normative prin care se desfiinteaza unilateral regimul de vize nu este prevazuta perioada pentru care vizele sunt desfiintate, strainilor care nu au obligatia obtinerii vizei pentru a intra in Romania li se permite accesul pe teritoriul statului roman si pot sa ramana pana la 90 de zile, in decurs de 6 luni, incepand cu ziua primei intrari in tara.
.....................
(2) Dreptul de sedere acordat prin viza se poate exercita numai in perioada de valabilitate a vizei.
.......................
Art. 19: Exceptarea de la regimul obligativitatii vizelor
(1) Sunt exceptati de la obligativitatea vizelor cetatenii statelor cu care Romania a incheiat acorduri in acest sens, in conditiile si pentru perioadele de sedere stabilite prin aceste acorduri.
.........................
Art. 20: Tipuri de vize
In functie de scopurile pentru care se acorda, vizele pot fi:
a) viza de tranzit aeroportuar, identificata prin simbolul A;
b) viza de tranzit, identificata prin simbolul B;
c) viza de scurta sedere, identificata prin simbolul C;
d) viza de lunga sedere, identificata prin unul dintre urmatoarele simboluri, in functie de activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare in Romania strainul caruia i-a fost acordata:
(i) desfasurarea de activitati economice, identificata prin simbolul D/AE;
(ii) desfasurarea de activitati profesionale, identificata prin simbolul D/AP;
(iii) desfasurarea de activitati comerciale, identificata prin simbolul D/AC;
(iv) angajare in munca, identificata prin simbolul D/AM;
(v) studii, identificata prin simbolul D/SD;
(vi) reintregirea familiei, identificata prin simbolul D/VF;
(vii) activitati religioase sau umanitare, identificata prin simbolul D/RU;
(viii) activitati de cercetare stiintifica, identificata prin simbolul D/CS;
(ix) viza diplomatica si viza de serviciu, identificata prin simbolul DS;
(x) alte scopuri, identificata prin simbolul D/AS.
...........................
Art. 22: Viza de transit
Viza de tranzit este viza care permite unui strain sa tranziteze teritoriul Romaniei. Viza de tranzit poate fi eliberata pentru unul, doua sau mai multe tranzituri, fara ca durata fiecarui tranzit sa depaseasca 5 zile.
Art. 23: Viza de scurta sedere
(1) Viza de scurta sedere este viza care permite strainilor sa solicite intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile, in decurs de 6 luni de la data primei intrari. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari.
(2) In situatia in care data intrarii pe teritoriul Romaniei nu poate fi stabilita pe baza mentiunilor din documentul de calatorie al strainului, Oficiul Roman pentru Imigrari procedeaza potrivit prevederilor art. 11 din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere (Codul frontierelor Schengen), publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L105 din 13 aprilie 2006.
(3) In cazul strainilor care calatoresc in mod frecvent in Romania, pentru relatii de afaceri-cooperare, la solicitarea autoritatilor administrative centrale sau a societatilor comerciale cu mare capacitate economico-financiara, viza de scurta sedere cu intrari multiple poate fi acordata si pe o perioada de un an si, in mod exceptional, pe o perioada de pana la 5 ani. Si in aceste situatii durata sederii nu poate depasi 90 de zile in decurs de 6 luni.
.....................
Art. 24: Viza de lunga sedere
(1) Viza de lunga sedere se acorda strainilor, la cerere, pe o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii, pentru urmatoarele scopuri:
a) desfasurarea de activitati economice - strainilor care urmeaza sa desfasoare activitati economice in mod independent sau in cadrul unor asociatii familiale, in conditiile legii privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice;
b) desfasurarea de activitati profesionale - strainilor care au dreptul de a exercita in mod individual profesii pe teritoriul Romaniei in baza unor legi speciale;
c) desfasurarea de activitati comerciale - strainilor care sunt sau urmeaza sa devina actionari sau asociati cu atributii de conducere si administrare a unor societati comerciale din Romania;
d) angajare in munca - strainilor care urmeaza sa intre in Romania in vederea incadrarii in munca. Viza acordata in acest scop se va elibera si sportivilor care urmeaza sa evolueze in cadrul unor cluburi sau echipe din Romania, in baza unui contract individual de munca sau a unei conventii civile in conditiile legii;
e) studii - strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a urma cursuri in invatamantul preuniversitar, universitar sau postuniversitar, dupa caz, ori pentru obtinerea unor titluri stiintifice in cadrul institutiilor de stat sau particulare acreditate, potrivit legii;
f) reintregirea familiei - strainilor care urmeaza sa intre in Romania in scopul redobandirii unitatii familiale;
g) activitati religioase sau umanitare - strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a desfasura activitati in domeniul cultelor recunoscute, la cererea acestora, sau in scop umanitar;
h) activitati de cercetare stiintifica - strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica.
i) alte scopuri.
(2) Viza de lunga sedere permite strainilor intrati pe teritoriul Romaniei sa solicite prelungirea dreptului de sedere temporara si sa obtina un permis de sedere.
...............................
Art. 27: Acordarea vizei romane
(1) Viza romana poate fi acordata strainilor, la cerere, in conditiile si pentru scopurile prevazute in prezentul capitol,
(2) Viza romana se acorda numai daca:
a) sunt indeplinite conditiile cu privire la intrarea in Romania, prevazute la ari, 6 alin. (1) lit. a), c)-h);
b) nu exista vreunul dintre motivele de nepermitere a intrarii pe teritoriul Romaniei, prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b)-d);
c) pe numele strainului nu a fost introdusa alerta privind refuzul eliberarii vizei in Sistemul informatic integrat pe probleme de migratie, azil si vize;
d) pe numele strainului nu au fost primite semnalari privind nepermiterea intrarii din partea reprezentantilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European, precum si ai statelor parti la Acordul privind eliminarea treptata a controalelor la frontierele comune, semnat la Schengen la 14 iunie 1985, denumit in continuare Acordul Schengen, in cadrul cooperarii consulare;
e) nu exista motive sa se considere ca viza este solicitata in scopul migrarii ilegale;
f) strainul nu a fost condamnat definitiv pentru infractiuni savarsite in strainatate, incompatibile cu scopul pentru care solicita acordarea vizei;
g) sunt indeplinite conditiile generale prevazute in prezenta sectiune, precum si conditiile speciale de acordare a vizei in functie de scopul pentru care este solicitata.

Pe cale de consecinta, nu se poate acorda flotant unui strain pe o perioada de 1 an de sedere in Romania.
Daca mai sunteti cetatean roman atunci puteti sta cat doriti, daca insa ati renuntat la cetatenia romana si nu ati mai redobandit-o veti fi tratat ca strain, conform actului normativ mentionat mai sus.
Daca va stabiliti domiciliul in Romania, veti putea primi permis de sedere permanenta. ;)
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie andreeanist andreeanist Prietenul meu e din Pakistan, dar e stabilit in Anglia de 5 ani. Lucreaza acolo cu acte in regula. As vrea sa stiu EXACT ce acte imi sunt necesare ptr a-i ... (vezi toată discuția)
Carte identitate lavi23 lavi23 cartea mea de identitate expira pe 12 ianuarie 2012, daca plec din tara o sa am probleme la vama? precizez ca o sa fiu plecata numai 2 saptamani din tara. ... (vezi toată discuția)
Emigrare dorin_severin dorin_severin salutare .. ce trebuie sa fac sa aduc prietena aici in romania , ea fiind din thailanda avand nevoie de viza ...in cel mai scurt timp posibil .. va multumesc (vezi toată discuția)