avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUFRUCT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUFRUCT

1.Daca am mostenit o casa asupra careia exista o persoana care are drept de uzufruct viager, si nu este cluaza d eintretinere, sunt obligat la plata utilitatilor proprietatii(curent, gaz, impozit teren, casa) si a intretinerii respectiveipersoane(medicamente, hrana)?
2.Care sunt obligatiile uzufructuarului referitoare la propietatea in care sta?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:28, 16 Iunie 2010
Contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager confera o simpla detentie precara : atributele de posesie si folosinta, desprinse din continutul dreptului de proprietate.
Asadar, dumneavoastra aveti , intr-adevar, obligatia de a efectua acte de conservare si de administrare asupra bunului ( acte de intretinere a imobilului, printre care sunt acelea privind taxele, impozitele ).

De asemenea , uzufructuarului ii incumba obligatia de a efectua reparatii mici, cele de insemnate majora cazand in sarcina nudului proprietar.

Acest drept e unul incesibil, beneficiul acestuia(chiria , arenda )insa , putand fi transmis.

Va incumba si obligatia de a va comporta ca un bun proprietar, diligent, fara aduce prejudicii bunului, in caz contrar putand fi angajata raspunderea civila a dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
am inteles si multumesc.Insa sunt obligat sa platesc consumul de curent sau gaz al uzufructuarului?
Daca nu exista clauza de intretinere, si acolo intretinutul trebuie sa suporte niste cheltuieli, uzufructuarul trebuie sa plateasca costurile pentru utilitati, energie electrica, gaz si apa!
Uzufructuarul isi plateste cheltuielile de intretinere.
Nudul proprietar ( dvs.) plateste impozite si taxe pt imobil.
in caz ca doresc sa-mi vand partea de 3/16 dintr-o proprietate altcuiva care o accepta asa sa o cumpere sau daca vreau sa o donez se poate?

Alte discuții în legătură

Probleme uzufruct viager Bachus20 Bachus20 Buna ziua! Acum ~1 an am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, doamna respectiva fiind grav bolnava si avand nevoie de banuti pentru a ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate si dreptul de uzufruct viager orhidea orhidea ce inseamna sa fiu nud proprietar impreuna cu fratele meu,in urma decesului mamei mele,iar tatal meu a primit dreptul de uzufruct viager (vezi toată discuția)
Drepturile uzufructuarului in asociatia de proprietari cyan cyan In conditiile in care uzufructuarul a fost membru in asociatia de proprietari si continua sa locuiasca in imobil, mai are drepturile prevazute de Legea ... (vezi toată discuția)