avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturile uzufructuarului in asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturile uzufructuarului in asociatia de proprietari

In conditiile in care uzufructuarul a fost membru in asociatia de proprietari si continua sa locuiasca in imobil, mai are drepturile prevazute de Legea 230/2007, sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei, sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia si sa solicite presedintelui sa ii prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor?
Sau are nevoie de o imputernicire din partea nudului proprieta?

Ce drepturi are uzufructuarul intr-un imobil cu asociatie de proprietari?
Cel mai recent răspuns: crina1956 , utilizator 07:40, 6 Octombrie 2021
Noul Cod Civil
Art. 709

Drepturile uzufructuarului

În lipsă de stipulaţie contrară, uzufructuarul are folosinţa exclusivă a bunului, inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia.

Uzufructuarul are dreptul de folosinta si nu cel de proprietate
Daca nu mai detine calitatea de proprietar al bunului imobil ,pe cale de consecinta nu detine nici calitatea de membru proprietar,nu mai poate beneficia de drepturile acestuia
Uzufructul viager ofera uzufructuarului un drept de posesie si de folosinta.
Este o simpla detentie precara (proprietatea e golita de mare parte din atributele sale, nudul proprietar avand doar dreptul de dispozitie, juridica si materiala ).
Dreptul de uzufruct este unul personal, incesibil . =poate fi cedat, cel mult , beneficiul acestui drept, spre exemplu, chiria
Obligatii nud proprietar:
- de a plati sarcinile si impozitele imobilului;
- de a efectua reparatiile capitale;
- de a nu il stanjeni pe uzufructuar in exercitarea dreptului sau.
Drepturi: are nuda proprietate ( teoretic poate instraina imobilul = vanzare, donatie, ipoteca etc. dar cu respectarea uzufructului).

Obligatii uzufructuar:
- de a nu abuza de bun ( sa nu il delase in asa fel incat sa nu mai fie propriu folosintei);
Drepturi:
- de a se folosi de bun ( de a locui,a inchiria etc.);
- nu poate instraina uzufructul ( doar emolumentul, adica de ex. daca inchiriaza apartamentul, poate sa dea banii de chirie cui vrea)
Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca eu am cumparat apartamentul din anul 1976 si locuiesc de 43 de ani in acest apartament, dar am facut un act de donatie copilului meu de 20 ani, care nu mai locuieste cu mine de 14 ani. Eu in calitate de uzufructuar pot da in judecata asociatia de proprietari pentru faptul ca platesc la asociatia de proprietari lucrari foarte mari executate , fara ca sa vad factura, contractul, platesc salarii majorate, la fondul de reparatii suma de 50 lei, fara a fii votata in cadrul unei adunari generale, sunt cheltuiti banii din fondul de reparatii fara acordul proprietarilor, fara adunari generale, etc. In calitate de uzufructuar in baza carei legi am dreptul de a actiona in justitie asociatia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nuda proprietate si dreptul de uzufruct viager orhidea orhidea ce inseamna sa fiu nud proprietar impreuna cu fratele meu,in urma decesului mamei mele,iar tatal meu a primit dreptul de uzufruct viager (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)