Am fost implicata intr-un accident rutier, rezultand 2 victime ce prezentau contuzii usoare. Medicul legist a scris in raportul medical (cred), cel care se regaseste in procesul verbal de la politie, la una din victime: contuzii usoare iar la cealalta contuzii usoare + alte 2 chestii care nu erau grave. |Intrebarea mea este, cine stabileste aceste 10 zile de ingrijire medicala, in urma carora s-ar putea deschide dosarul penal. Una din victime, cea lovita foarte usor, s-a prezentat a 2a zi la alt medic care i-a recomandat 3 luni fizioterapie. In baza acestui fapt, ea mi-a cerut despagubiri in cadrul bunei intelegeri, fiind de acrod sa depuna declaratie ca nu va depune plangere. Daca eu refuz sa-i dau aceasta suma, ce valoare au in instanta recomandarile primite de ea de la ceilalti medici, in afara de cei care erau de garda, in momentul accidentului.
Certificatul medico-legal emis de medicul legist de la serviciul de medicina legala are valoare probanta , in functie de care se stabileste existenta sau inexistenta infractiunii de vatamare corporala din culpa .
Conditia este ca zilele de ingrijiri medicale pt fiecare persoana sa fie mai mari de 10 pt existenta infractiunii .
Inainte de a face orice intelegeri amiabile cu persoanele vatamate , verificati mai intai acele certificate .
In functie de acest lucru , puteti cadea la un acord privind despagubirile si retragerea plangerii prealabile si astfel , inlaturarea raspunderii penale .
Certificatul medico-legal va fi depus la dosar.Daca nu va presupune peste 60 de zile de ingrijiri medicale (accidentul nu a fost savarsit in timpul exercitarii vreunei profesii sau meserii , sau, in timpul exercitarii acestora, in stare de ebrietate ) poate opera impacarea sau retragerea plangerii penale prealabile, cauze care inlatura raspunderea penala a dumneavoastra.
E cea mai avantajoasa situatie in cazul unui accident rutier cu urmari minore.
Altminteri, va fi angajata raspunderea penala a dumneavoastra, poate fi dispusa o sanctiune penala(amenda penala , sau suspendarea conditionata a executarii pedepsei , conform art.86 din Codul penal ).
Cheltuielile judiciare avansate catre stat raman in sarcina invinuitului sau inculpatului.De asemenea, acesta trebuie sa le plateasca si pe cele cu titlu de despagubiri civile, daca partea vatamata, oricand , in etapa urmaririi penale, si pana la citirea actului de sesizare, in fata instantei de judecata, doreste sa-si recupereze prejudiciul cauzat prin plata unor sume de bani , reprezentand daune morale si materiale.
X-(