am accidentat pe trecere de pietoni. victima nu a dat inca declaratie la politie. au trecut 1 luna si 1 saptamana de la accident. cand incepe urmarirea penala? daca victima depaseste termenul legal de incepere a urmaririi penale mai poate depune plangere panala?? ce inseamna zile de ingrijire medicala si cine le stabileste, medicul legist??? certificatul medico-legal se intocmeste la cererea victimei??? daca da, in cat timp victima trebuie sa ridice certificatul medico-legal? daca nu a solicitat sau nu a ridicat certificatul medico-legal in termenul legal victima mai poate depune plangere penala???
Am putea mentiona infractiunea de vatamare corporala din culpa.Plangerea penala prealabila e introdusa in termen de 2 luni de cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor (in acest sens , putandu-se adresa agentilor de politie in vederea identificarii faptuitorului , pt a mentiona datele acestuia in plangerea penala).
Nr de ingrijiri medicale , spre exemplu cel de peste 60 , da posibilitatea ca actiunea penala sa fie pusa in miscare din oficiu , fara a exista aceasta plangere.Medicul legist stabileste aceste zile de ingrijiri medicale , in functie de inscrisurile prezentate de partea vatamata , si le mentioneaza intr-un certificat medico-legal.
In cazul accidentelor rutiere, formatiunea politiei rutiere intocmeste dosarul penal si exista mai multe faze ale procesului penal : cercetarea penala - administrarea probelor in dosar , dupa care in urma unui referat intocmit de politie procurorul poate hotăra daca se incepe urmarirea penala.
Deci probabil nu a fost de finitivat dosarul la politie dar asa se intampla de obicei dureaza cam mult.
Zilele de ingrijiri medicale se stabilesc prin certificat medico- legal.
Dar pentru stabilirea de incepere a urmaririi penale se tine cont de mai multe lucruri cum ar fi: regulile de circulatie pe care le-ar fi incalcat conducatorul auto in momentul producerii accidentului; expertiză judiciară tehnică auto; probe cu martori.
Achiesez la raspunsurile colegilor mei si adaug: va puteti impaca cu partea vatamata, sau aceasta isi poate retrage plangerea , daca numarul de zile de ingrijiri este sub 60.Sfatul meu este sa mai asteptati pana se implineste termenul de 2 luni si apoi sa va interesati de mersul cercetarilor, poate partea vatamata nu a facut inca plangere.Partea vatamata este minor?
am cateva nelamuriri :
1. daca au trecut cele 2 luni si partea vatamata nu a depus plingere mai poate depune plingere penala peste acest termen??? Dar plingere civila???
2. daca nr de ingrijiri medicale este de peste 60 de zile si actiunea penala se pune in miscare din oficiu (inseamna ca se pune in miscare de politie???? fara plingerea partii vatamate !!! !) cum stie politia de certificatul medical prin care se stabileste nr de zile de ingrijiri daca acest document (certificatul medico-legal) se elibereaza la cererea partii vatamate??
3. Am aflat ca partea vatamata poate solicita certificat medico-legal in teremen de 120 zile. Asa este??? Daca in acest termen partea vatamata nu face solicitare de eliberare a certificatului medico-legal mai poate solicita acest document peste acest termen???
4. Daca partea vatamata solicita certificatul medico-legal peste cele 2 luni dar pana la cele 120 zile mai poate depune plingere penala ?? Dar civila ??
Accident cu victime
ITD
buna ziua,
va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni:
1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul ... (vezi toată discuția)