buna ziua...am stat..am citit..am sunt..si am auzit "n+1'' pareri. exista speta: accident rutier pe trecere de pietoni, victima ranita usor, nicio zi de spitalizare. soferul da declaratie cu privire la accident, victima nu...(dar nu as fi foarte sigur). accidentul are loc la inceputul lui ianuarie - existand cele 60 in care victima se poate razgani si poate face plangere...INTREBARE: daca soferul si victima doresc o impacare, victima solicita 1500 ron si soferul este dispus sa o achite, cum se realizeaza impacarea pentru a fi certa..? la notar, la mediere sau in fata politiei ?. soferul vrea scrisa suma pe care o primeste victima si faptul ca renunta la orice pretentie. Respect celor implicati in acest topic si o zi buna! Multumesc.
Conventia partilor se poate realiza prin incheiere de act notarial,prin care partea vatamata isi asuma responsabilitatea sa declare ca nu mai are pretentii
am vorbit la un notariat, iar cei de acolo mi-au spus ca intr-adevar se poate face aceasta conventie intre parti - insa, pentru ca nu a fost depuna plangerea si nu s-a dispus inceperea urmaririi penale, nu putem vorbi de calitatea de parti ca sa se poata incheia aceasta conventie..
Mergeti impreuna cu partea vatamata la politistul care instrumenteaza dosarul si depuneti o cerere de impacare a partilor:
Domnule comandant,
Subsemnatul......,in calitate de parte vatamata si,
Subsemnatul.......,in calitate de faptuitor/invinuit,in dosarul penal nr.......
In temeiul art 132c.p. va facem cunoscut ca
NE-AM IMPACAT
Avand in vedere ca este vorba de o infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a partii vatamate, iar impacarea partilor impiedica raspunderea penala si stinge actiunea civila, in consecinta solicitam:
-neinceperea urmaririi penale,potrivit art.228 alin.4,art.10 lit.h. c.pr.pen.,fata de faptuitorul........(cand nu a fost inceputa urmarirea penala),sau
-incetarea urmaririi penale,potrivit art.11pct.1 lit.c raportat la art.10 lit.h c.pr.pen.fata de invinuitul........(cand a fost dispusa inceperea urmaririi penale)
DATA DEPUNERII: SEMNATURA:
DOMNULUI COMANDANT AL POLITIEI ........................
Puteti de asemenea sa incheiati un acord de mediere.
s-a facut lumina! multumesc tare tare mult...si as mai avea o intrebare: daca in procesul verbal initial, victima a declarat in fata politistului ca nu are nicio pretentie, eventual a si scris cu mana dansului acest lucru...oare nu aceasta in sine este o impacare..?daca declara ca nu emite pretentii, dc mai exista termenul de 60 de zile de "razgandire"..? pentru ca despre asta vorbim: a declarat ca nu doreste nimic in fata politistului, acum doreste o suma de bani ca sa nu depuna plangere(fiind in intervalul de 60 zile). multumesc tare mult, dnule avocat!