avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Notar, mediator sau politie in caz de accident de ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Notar, mediator sau politie in caz de accident de circulatie?

buna ziua...am stat..am citit..am sunt..si am auzit "n+1'' pareri. exista speta: accident rutier pe trecere de pietoni, victima ranita usor, nicio zi de spitalizare. soferul da declaratie cu privire la accident, victima nu...(dar nu as fi foarte sigur). accidentul are loc la inceputul lui ianuarie - existand cele 60 in care victima se poate razgani si poate face plangere...INTREBARE: daca soferul si victima doresc o impacare, victima solicita 1500 ron si soferul este dispus sa o achite, cum se realizeaza impacarea pentru a fi certa..? la notar, la mediere sau in fata politiei ?. soferul vrea scrisa suma pe care o primeste victima si faptul ca renunta la orice pretentie. Respect celor implicati in acest topic si o zi buna! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 22:53, 21 Februarie 2013
Dacă nu se constată nici o zi de îngrijire medicală de către medicul legist, nu există infracțiune, deci nu va exista nici un dosar penal. Deci, ar fi foarte util să vă interesați dacă există un cetificat medico-legal care să prevadă zile de îngrijiri medicale, nu zile de spitalizare (este posibil nici să nu existe certificat medico-legal)
În acest caz, dosarul de cercetare deschis de poliție se va închide cu NUP (nu mi-e foarte clar de ce trebuie să se aștepte 60 de zile pentru asta - probabil că o fi ceva normă internă a poliției, dar acest termen nu este unul legal ci unul mai degrabă administrativ).

Bineînțeles însă că persoana vătămată în acel accident va putea să introducă o acțiune civilă prin care să dovedească prejudiciul stabilit, însă aici va trebui să plătească o taxă de timbru și procesul va fi mai de lungă durată.
haideti sa ne cautam singuri raspunsul logic....daca exista o lovitura la cap..la o prima investigatie, diagnosticul va fi de zero leziuni interne..usoare contuzii p brate..sa zicem.. bun. exista insa posibilitatea ca acea lovitura de la cap, la o luna de zile sa dea nastere unei agravari..datorate loviturii din urma accidentului..deci..victima indiferent de ceea ce a declarat la dosar..(adica afirma ca nu are pretentii) se hotaraste totusi sa actioneze in instanta soferul..sigur, penal, nu vorbim de un caz real pentru ca nu sunt respectivele 10 zile de ingrijiri pt a vorbi de o infractiune..insa..aceasta se intoarce pe latura civila..acum..rostul celor 60 de zile..este unul medical mai mult: 2 luni reprezinta termenul rezonabil..apreciat de medici, consider, in care s-ar putea naste o afectiune mai grava decat prima...DAR, daca nu este dovedita legatura de cauzalitate intre lovitura initiala si agravarea situatiei medicale, cert, nu vorbim de un temei pentru a initia un proces civil...daca ar fi existat un termen de 90 de zile, spre exemplu, deja ar fi putut avea loc oricare alta lovitura...in gospodarie sa zicem, care nu ar mai avea legatura cu cauza..se considera ca urmarile au loc la mai putin de 5-6 saptamani de la evenimentul initial..ce ziceti..ma aprobati..? in speta mea: nu exista nicio zile de ingrijire medicala si niciun certificat medico-legal. cu toate acestea, se doresc niste banuti pentru a acoperi alte investigatii ulterioare accidentului (deci, sa-i platim analizele)...
Raportul de cauzalitate între o posibilă afecțiune apărută ulterior și accidentul respectiv poate fi stabilit medico-legal și după 10 - 15 zile de la accident dar și după 60 - 70 de zile.
Deci dacă în urma accidentului nu sun necesare zile de îngrijire medicală (constatate medico-legal), pot să aștept 15, 70, 90, etc număr de zile până să apară unele posibile urmări ale accidentului, pentru că acele urmări pot să fie efectul unor accidente casnice ulterioare sau ale accidentului în cauză.

Deci, după părerea mea, cele 60 de zile (fix) de așteptare a poliției cu dosarul de cercetare în care se va da NUP sau se va începe urmărirea penală, în lipsa certificatului medico-legal care să ateste un număr legal de zile de îngrijiri (pentru a fi în prezența unei infracțiuni), este fără rost.

Mai mult. Oamenii stau acel interval de timp sub „presiunea” depunerii unei plângeri penale, care în lipsa „zilelor de îngrijire” oricum nu ar putea duce la începerea UP.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Patrick_, utilizator
Chiar daca a depus plangere in termen de 60 de zile , dar nu are zile de ingrijire medicala sau acesta este sub 10 zile , la terminarea cercetarilor se da NUP ( neurmarire penala ) intrucat nu constituie infractiune . Astfel veti arunca niste bani din buzunar .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partea vatamata ana-maria iacob ana-maria iacob buna seara. Ce se poate intampla in cazul in care partea vatamata nu depune plangere la politiein termen de 60 de zile? Este vorba despre un accident in care ... (vezi toată discuția)
Proces in caz de accident rutier cu victima stroescu fabian stroescu fabian am accidentat pe trecere de pietoni. victima nu a dat inca declaratie la politie. au trecut 1 luna si 1 saptamana de la accident. cand incepe urmarirea penala? ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)