buna ziua,
va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni:
1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul medico-legal de la IML? Pana la cate zile mai este valabil?
2.care este procedura? victima il solicita de la IML printr-o cerere scrisa, sau cum?
3. care sunt documentele care trebuie duse la ei? trebuie ca victima sa fie examinata de doctorii de la ei?
4. daca politia nu si-a facut treaba, facem plangere penala impotriva faptuitorului? Dupa cate zile mai e valabila plangere?
va multumesc pentru ajutor
Certificatul medico-legal se scoate de catre victima de regula cat mai aproape in timp de la producerea leziunilor, pe baza actelor medicale de la spital si in urma examinarii unui specialist legist, cu trimitere de la politie sau fara.
Plangerea penala pentru vatamare corporala din culpa se face in termen de 60 zile de la producerea accidentului sau de la cunoasterea faptuitorului, cu constituire de parte civila in vederea acordarii daunelor materiale si morale.
avocat Radu Stan
pai daca e accident cu victime atunci politia trebuia anuntata pentru a face constatari ,pentru a lua probe de sange de la conducatorii auto si implicit in momentul in care va duceati la spital trebuia sa mergeti la medicul legist in vederea eliberarii certificatului medico-legal.
daca nu s-a procedat asa mergeti si cereti certificat medico-legal si depuneti si plangere la politie daca nu au trecut 2 luni de la accident ca banuiesc ca atunci ati aflat si identitatatea vinovatului.
totodata faceti si o plangere impotriva politistului care nu si-a facut treba.
succes
Nu exista un termen legal,dar este intotdeauna in interesul persoanei vatamate sa il scoata,in masura posibilitatilor cat mai devreme pentru ca mediicii legisti sa isi faca o concluzie cat ma pertinenta.
Acestia in raport de actele medicale prezentate,de ingrijirile suportate de parte,de cele emanatae de la unitatea spitaliceasca unde a fost eventual internata partea,se vor pronunta asupra numarului de zile de ingrijiri medicale.
Actele medicale emanate de la unitati spitalicesti care au avut partea in ingrijire,neaflate in posesia persoanei vatamate , se trimit oficial de catre acestea
In situatia in care numarul de ingrijiri medicale il depaseste pe cel de 60 , sau fapta a fost savarsita in timpul exercitarii unei profesii sau meserii , sau de catre o persoana aflat in timpul exercitiului atributiilor de serviciu , in stare de ebrietate, plangerea penala prealabila, conditionata de termenul de 2 luni de la cunoastea sau posibilitatea cunoasterii faptuitorului nu mai este incidenta, din cauza gravitatii mai insemnate pe care o prezinta activitatea infractionala.
va multumesc tuturor pentru raspunsuri.Problema este ca politia doreste sa musamalizeze accidentul si in acest caz avem nevoie de sprijinul tuturor...:yes:Dupa o luna de la accident, nu am scos inca certificat medico-legal pentru ca persoana in cauza nu este deplasabila si spitalul din Bucuresti, unde a fost dusa din provincie, nu ne-a trimis inca actele medicale de externare.Cum sa procedam?Sa cerem in scris actele medicale de externare de la spital?Sa cerem spitalului respectiv sa trimita actele medicale la IML din orasul nostru de domiciliu? Cine face constatarea, IML Bucuresti, sau cel de la locul accidentului?
Trebuie sa deplasam victima la IML, sau poate veni cineva de la ei sa constate la domiciliu...?
va multumesc pentru ajutor
Plangere penala
aurelia56
Sotul meu este parte vatamata in urma unui accident rutier. Are 20 de zile de spitalizare: fractura de femur (tija), fracturi ambele oase mana dreapta ... (vezi toată discuția)