avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua.Sunt insarcinata in 2 luni si urmeaza sa nasc in ian 2011.Sunt in somaj din data de 16 apr.2010 pana in oct.2010.(beneficiez 6 luni de somaj).asta inseamna ca o sa raman 3 luni descoperita.am inteles de la dumneavoastra de pe forum ca solutia ar fii concediu medical dar in cazul meu se poate avand in vedere ca sunt 3 luni?Cum ar trebui sa procedez ptr a beneficia de acea indemnizatie de crestere a copilului?www.avocatnet.ro/images/smil...
Cel mai recent răspuns: mirela81 , utilizator 21:16, 25 August 2010
Buna ziua,

asa cum ati mentionat si dumneavostra, puteti beneficia de concediu medical. Oricum , puteti avea 126 zile concediu medical sarcina si lauzie ( minim 42 zile dupa nastere sunt obligatoriiprin lege) plus ca, mai puteti primi si boala obisnuita o perioada.
Va redau din OUG 148/2005 art.1 pentru a vedea ce posibilitati aveti pentru ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri profesionale impozabile sau perioade asimilate acestora:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Va multumesc mult ptr raspunsuri.Concediul medical trebuie sa mi'l dea medicul de familie sau medicul care imi urmareste sarcina?Nu vreau sa va plictisesc dar vreau sa stiu concret la cine trebuie sa apelez.??(chiar maine am programare la medicul ginecolog si sa stiu daca ii pun domnului dr. aceasta problema).Mai exact de cate zile de concediu as mai avea nevoie si daca se pot da toate odata sau treptat???Va multumesc din suflet ptr rabdarea acordata.
1. Concediul medical il poate da si medicul ginecolog dar certificatul medical il veti duce si la medicul de familie, pentru luare in evidenta.
2. Avand in vedere ca puteti intra in concediu de maternitate cam prin saptamana a 30-a de sarcina, cred ca nu aveti nevoie de mai mult de o luna de medical. Faceti aceste socoteli impreuna ci medicul ginecolog.
3. Concediul medical se poate da si fractionat, adica nu tot odata, ca sa nu bata la ochi.
4. Oricum, faceti socotelile in asa fel incat sa intrati in concediu de maternitate (sarcina si lauzie) in timp ce sunteti in somaj.
Buna ziua.Din pacate am revenit din nou cu o problema mai delicata.Luna trecuta m'am prezentat la somaj cu un medical de 10 zile intre data 7.07.2010-16.07.2010.problema e ca acest medical ma incurcat in legatura cu data la care trebuia sa ma mai duc la viza.normal pe carnet data ptr viza era 21.07.2010.
doamana de acolo a inteles ca eu o sa'i duc medicale pana in luna septembrie cu continuitate si mi'a spus ca viza o sa o mai pun tocmai cand mi se termina ultimul medical in septembrie.luna aceasta am revenit pe data de 19.08.2010 cu al dolilea medical de 10 zile si asa am descoperit ca nu mai am dreptul la somaj si nici la indemnizatia ptr cresterea copilului.motivul ca am depasit o luna de cand nu mai m'am dus la viza.si tot abia acum a inteles doamna ca defapt eu ii duceam concediu fractionat cate 10 zile pe luna timp de trei luni.Sunt disperata ,nu stiu incotro sa o mai iau ;daca puteti sa ma ajutati cu un sfat daca exista vreo sansa ptr a remedia aceasta neintelegere.ca totul sa intamplat dintr'o simpla nentelegere.sunt constienta ca e un caz mai dificil dar tot sper ca poate o exista vreo solutie .va rog din suflet sa ma ajutati daca puteti.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului tita_adriana tita_adriana Buna In iulie am absolvit cursurile unei facultati de stat, iar din octombrie voi primi somaj. Am ramas insarcinata si trebuie sa nasc la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie bebe2 Alissia.rox Alissia.rox Buna ziua, Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu aceasta problema. In 20.06.2016 am nascut bebe1. M’am incadrat ca aveam lucrat mai bine de 12 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului murarus alina elena murarus alina elena buna ziua.am si eu o intrebare si va rog frumos sa nu o ocoliti.eu acum sunt in somaj si am ramas insarcinata.vreau sa stiu daca am dreptul la indemnizatia ptr ... (vezi toată discuția)