avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie bebe2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie bebe2

Buna ziua,
Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu aceasta problema. In 20.06.2016 am nascut bebe1. M’am incadrat ca aveam lucrat mai bine de 12 luni, pe timpul sarcinii mi’a dat medicul ginecolog concediu medical avand o sarcina cu probleme. Momentan iau indemnizatie, pana in mai ar trebui sa iau. Problema e urmatoarea: aveam de gand sa’mi dau lichidarea avand in vedere ca nu am cu cine sa las fetita, in plus o alaptez inca; acuma am aflat va sunt din nou insarcinata si ar trebui sa nasc la inceput in decembrie. Cum ar trebui sa procedez cu angajatorul? Mai beneficiez de indemnizatie pentru bebe2? De intors la locul de munca e exclus. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 5 Aprilie 2018
da....puteti beneficia de indemnizatie daca aveti 12 luni venituri in ultimele 24 incepand cu luna nasterii copilului
@ Alissia.rox

ianuarie 2017 - decembrie 2018 este perioada eligibila pentru CCC2

Veti inceta sau nu c.i.m. ?
Ccc 1 mi se termina incepand cu data de 20 mai 2018. Atunci ar trebui sa iau o decizie privind locul de munca daca ma intorc. Problema e ca nu pot sa ma intorc. Ce as putea face ca in decembrie cand nasc sa beneficiez de indemnizatie? Se poate sa anunt angajatorul despre starea mea si eventual sa intru in concediu medical dat de ginecolog pana nasc, sau in somaj? Daca imi dau lichidarea si eaman fara venit pana in decembrie mai pot beneficia? Angajatorul poate sa’mi refuze aceste cereri? Mentionez ca e angajator privat, nu de stat. Inainte de ccc1 am avut contract pe nedeterminat, momentan e doar suspendat. Multumesc
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui raport de munca activ.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de aceasta este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

Referitor la locul de munca ar fi bine sa stiti ce vreti ... somaj sau continuarea activitatii .
Multumesc pentru raspunsuri. Stiu ceea ce vreau, nu asta e problema, vroiam doar sa stiu cum pot sa fac sa fie cel mai bine si sa beneficiez de indemnizatie pentru bebe 2. Eu as fi vrut sa’mi dau lichidarea si sa nu ma mai incurc cu concediu medical sa umblu de 5 ori pe luna la medic si la locul de munca pentru ca nu’mi permite starea mea de sanatate, si e greu sa car un copil dupa mine. De aceea am zis ca poate e mai bine sa intru in somaj. Dar daca nu are importanta ca nu realizez venit 6 luni de zile pana nasc, si totusi dupa nastere primesc indemnizatie avand in vedere ca am avut ccc1 pe o perioada mai lunga de 12 luni. Problema mea asta era cu cele 6 luni in care nu stiu care e cea mai buna solutie. Multumesc inca o data pentru raspunsuri
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al doilea copil. Sitz Sitz Buna ziua! Am o nelamurire pe care as vrea s-o rezolv cu ajutorul dvs. Sotia mea primeste indemnizatia de crestere copil, valabila pana in luna aprilie, mai ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2016 alinutzadeloiu alinutzadeloiu Buna ziua, Daca ma aflu in concediu crestere copil pana in ianuarie 2017 si urmeaza sa nasc in februarie 2017 , mai beneficiez de indemnizatie si pentru ... (vezi toată discuția)