avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al doilea copil.

Buna ziua!
Am o nelamurire pe care as vrea s-o rezolv cu ajutorul dvs.
Sotia mea primeste indemnizatia de crestere copil, valabila pana in luna aprilie, mai exact 20.04.2013, cand copilul implineste varsta de 2 ani.
Sotia este insarcinata cu al doilea copil care este preconizat sa se nasca la sfarsitul lunii mai 2013. Intrebarea este daca sotia poate beneficia in continuare de indemnizatie crestere copil, pentru cel de-al doilea copil, in situatia in care in perioada aprilie-mai 2013 s-ar afla in concediul prenatal, urmand ca apoi sa nasca si sa intre in concediul post natal, pentru ca ulterior sa intocmim actele necesare acordarii indemnizatiei. Este obligatoriu ca in perioada aprilie-mai sa reactiveze cartea de munca? Mentionez ca in perioada anterioara nasterii primului copil, sotia a fost angajata la un spital de stat, pe un post care intre timp (2 ani) s-a desfintat.
In caz ca cele descrise mai sus nu au rezolvare, as putea eu sa optez pentru intrarea in CCC, pentru ca apoi sa solicit stimulentul de insertie 500 ron lunar, fara a-mi intrerupe totusi activitatea.
VA MULTUMESC!!! si imi cer scuze daca solicitarea este cam ampla.
1. Deoarece al doilea copil se va naste dupa ce se termina CCC1 mama va proceda in felul urmator:
- face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si deluarea activitatii incepand cu ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani;
- cu aceeasi data prezinta certificat de concediu de maternitate pentru al doilea copil.

2. Pentru a intra in CCC2 va proceda apoi asa cum a procedat cand a intrat in CCC1.

3. Daca doriti dvs., tatal copilului, puteti solicita direct (fara sa mai intrati in CCC2) stimulentul de insertie.
Va multumesc pentru raspuns.
Inca o nelamurire. Este vreo problema daca angajatorul specificat de dvs. la punctul 1, este cu totul altul decat cel care era la inceputul intrarii in CCC1? Cum am mentionat in primul post, locul de munca initial s-a desfintat. As putea sa introduc cartea de munca la un alt angajator?
Multumesc anticipat.
Nu e nici o problema daca este vorba de un alt angajator, va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Buna ziua, eu sunt in concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani ,care se va termina in data de 27.10.2013. Sunt din nou insarcinata si trebuie sa nasc pe 14.11.2013 (data probabila) ,azi am umblat pe la 3 institutii sa vad ce acte trebuie sa depun sau cum se face in cazul meu,dat fiind faptul ca firma la care lucram a intrat in faliment,a fost preluata de un executor,deci nu mai exista.Daca firma era,era totul ok,ma intorceam pt o zi si apoi imi dadeau concediu prenatal,dar asa nu stiu exact cum trebuie facut pentru ca daca nasc in noiembrie cica se considera intrerupere. Azi am fost la casa de sanatate care m-a trimis la asistenta sociala de acolo la indemnizatie copii care m-au trimis inapoi la casa de sanatate ,pana la urma nu am rezolvat nimic.Cum trebuie procedat in cazul meu? Multumesc !
1. - Luati legatura cu lichidatorul judiciar al firmei sa va faca actele de concediere si sa va inregistrati la Agentia de Somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. - Ocupati-va inca de acum de procurarea actelor pentru somaj pentru ca trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de maximum 10 zile calendaristice de la data concedierii.

- Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

- Actele de la pct. f), g) si h) vi le elibereaza lichidatorul judiciar.

Alte discuții în legătură

Concediu post natal Victor-Dan Victor-Dan Sotia mea a nascut si a ales sa stea in post natal 1 an,pana pe data de 9 mai 2012. Intre timp a ramas insarcinata ,urmand sa nasca din nou in Iunie ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata mirikeus mirikeus In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani ... (vezi toată discuția)