avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu post natal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu post natal

Sotia mea a nascut si a ales sa stea in post natal 1 an,pana pe data de 9 mai 2012.
Intre timp a ramas insarcinata ,urmand sa nasca din nou in Iunie 2012.
Ceea ce doresc eu sa stiu este:Daca ea va merge la munca mai devreme de 9 mai 2012(termen final concediu postnatal),adica din ianuarie 2012,cat trebuie sa munceasca(insarcinata fiind din nou) pentru a beneficia de concediu medical(126 zile)?
A 2-a intrebare este: Dupa nasterea celui de-al doi-lea copil si revenirea la locul de munca,va putea fi concediata,sau sa i se desfinteze locul de munca?
Cel mai recent răspuns: Victor-Dan , utilizator 17:28, 30 Octombrie 2011
Victor-Dan a scris:

Sotia mea a nascut si a ales sa stea in post natal 1 an,pana pe data de 9 mai 2012.
Intre timp a ramas insarcinata ,urmand sa nasca din nou in Iunie 2012.
Ceea ce doresc eu sa stiu este:Daca ea va merge la munca mai devreme de 9 mai 2012(termen final concediu postnatal),adica din ianuarie 2012,cat trebuie sa munceasca(insarcinata fiind din nou) pentru a beneficia de concediu medical(126 zile)?
A 2-a intrebare este: Dupa nasterea celui de-al doi-lea copil si revenirea la locul de munca,va putea fi concediata,sau sa i se desfinteze locul de munca?


1. Daca va naste din nou in iunie 2012, nu cred ca ar fi nevoie sa revina la munca mai devreme de 9 mai 2012 ... poate face cerere de revenire din CCC si apoi va intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

2. In ambele situatii, angajatorului ii este interzis s-o concedieze pe o durata de pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
ca sa beneficiezi de concediu medical,nu trebuie sa fi lucrat cel putin 3 luni ? Dupa ce naste nu ar mai putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului pentru ca nu a muncit cel putin un an,nu?
Nu este necesar sa fi lucrat.
Pentru a putea beneficia de concediu medical prenatal, trebuie sa fie asigurata si cum sotia dvs se afla in prezent in concediu crestere copil iar in acest caz contributia pentru asigurari sociale de anatate se acopera de la bugetul de stat, acest aspect este acoperit.

Va putea beneficia si de concediu crestere copil, pentru al doilea copil.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului spune asa:

Art. 2 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
..........
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
(......)
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare; (includem aici perioada de concediu medical prenatal pentru al doilea copil)
.....
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului; (includem aici perioada de concediu crestere pentru primul copil).

Cu alte cuvinte, perioadele de la punctele c si d reprezinta intervalul de cel putin 12 luni anterior datei de nastere al celui de-al doilea copil (in care se face referire la art.2 (1).)

Am inteles situatia.Ma intereseaza partea financiara a problemei.Ea este platita de catre stat pana pe 9 mai cu 85% din media veniturilor din ultimul an,pentru ca a ales sa aiba concediul post natal 1 an.Daca ar fi sa intre in concediu medical(126 zile)din nou,ar trebui sa intre in luna iunie.ceea ce inseamna ca in perioada in care nu va fi inclusa in concediu medical nu va fi platita.Iar dupa ce se termina acel concediu medical,ar trebui sa se intoarca la munca?Pentru al doi-lea copil,statul ar mai plati indemnizatia de 85% din media veniturilor pe ultimul an,daca ea a stat acasa cu primul copil,tot platita din indemnizatie?
Daca urmeaza sa nasca in iunie 2012 , dupa CCC1 va intra direct in concediu de maternitate pentru cel de-al doilea copil ... si poi dupa terminarea acestuia va intra in CCC2.

Indemnizatia este de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei, in cazul optarii pentru CCC de 1 an sau nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei, in cazul optarii pentru CCC de 2 ani.

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru cel de al doilea copil fotopoulus fotopoulus Buna ziua, am nascut un copil pe 21.05.2010, beneficiez de indemnizatie de crestere copil pana in 21.05.2012. Al doilea copil il voi naste in luna iunie 2012. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil r_vosy r_vosy Buna ziua! Ma numesc Ionela, am 34 de ani si va rog, daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema. Am nascut in iunie 2012 si am optat pentru 1 an de ... (vezi toată discuția)
Sarcina din timpul concediului de crestere a copilului irinagrecu irinagrecu Buna ziua, Am nascut in data de 10.07.2015. Acum fetita mea are 6 luni. As vrea sa raman iar insarcunata si sa beneficiez in continuare de concediu pt. ... (vezi toată discuția)