avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Ma numesc Ionela, am 34 de ani si va rog, daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema.

Am nascut in iunie 2012 si am optat pentru 1 an de concediu de crestere a copilului si am primit 75% din salariu. In acest moment 10.01.2013)sunt din nou insarcinata si in iunie voi avea aproximativ 7 luni de sarcina. Intrebarile mele sunt: 1. Pot sa imi iau cele 126 de zile de prenatal si postnatal) imediat dupa ce se termina acel 1 an de la primul copil?
2. Pentru cresterea celui de-al 2-lea copil,dupa noua lege, voi beneficia de 85% din venitul pe ultimul an, adica 85% din suma pe care am primit-o in ultimul an pt ca am primit 75% din salariu) sau se va calcula 85% din salariul meu asa cum s-a calculat 75% in primul an?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:21, 16 Ianuarie 2013
1. - Incepand cu 01.10.2012 trebuia sa vi se recalculeze indemnizatia pentru CCC1 cu procentul de 85%.
- Daca nu s-a intamplat asa atunci faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

2. Deoarece al doilea copil se va naste dupa ce se termina CCC1 veti proceda in felul urmator:
- faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractul;ui individual de munca si reluarea activitatii cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an;
- cu aceeasi data prezentati angajatorului certificatul de concediu de maternitate (pre si postnatal);
- indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza avand ca baza de calcul ultimele 6 luni, in care ati beneficiat de indemnizatie pentru CCC1.

3. Apoi, pentru a intra in CCC2 procedati la fel cum ati procedat pentru a intra in CCC1.

4. - Indemnizatia pentru CCC2 se va calcula 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste 12 luni veniturile sunt compuse din indemnizatia pentru CCC1 si indemnizatia pentru concediul de maternitate.
- Este posibil ca indemnizatia pentru CCC2 sa fie mai mica decat indemnizatia pentru CCC1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a celui de-al doilea copil adistoica adistoica Buna ziua, as dori sa stiu care este baza de calcul, conform noilor reglementari, pentru al doilea copil nascut la scurt timp dupa terminarea primului ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic pal erzsebet pal erzsebet In legatura cu Legea prenatal sau postnanal: Daca o mama e la cresterea copilului pina la varsta de 2 ani,care ... (vezi toată discuția)
Continuitate indemnizatie crestere al 2-lea copil mimimedia mimimedia In data de 20 iunie 2016 copilul face 2 ani, deci ar trebui sa reiau activitatea pe 20 mai 2016. Sunt insarcinata si voi naste pe 31 iulie 2016. Voi face ... (vezi toată discuția)