Sotii se afla in divort. Cu aproximativ trei saptamani inainte de introducerea actiunii, unul dintre ei sesizeaza politia, pe drept temei, ca celalalt i-a interceptat corespondenta personala (extras de cont de credit personal de la o banca) din cutia de scrisori, i-a deschis-o si a citit continutul. Plicul si continutul au fost lasate ostentativ pe masa, ca sa se vada ca a luat la cunostinta de continutul corespondentei.
Cercertarile politiei sunt in curs de desfasurare, inca nu este pronuntata vreo solutie de trimitere la parchet cu vreo propunere. Reclamantul nu doreste sub nicio forma sa se mai impace cu sotul autor, lasand astfel justitia sa se pronunte in acest sens.
Iritat de gestul autorului, sotul reclamant in cazul de violarea secretului corespondentei trimite o instiintare la potentialele companii din strainatate, unde se banuieste ca autorul ar dori sa se angajeze, precum si la forul care le guverneaza. In instiintare consemneaza doar ca sotia sa este in cercetarea organelor de politie sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute si pedepsite de art.195 CP, fara alte formulari de natura calomnioasa sau insultatoare. Banuieste probabil ca niciun patron serios nu angajeaza salariati cu asemenea probleme, chiar daca ele sunt fapte petrecute in familie. INTREBARE:
Cum se incadreaza juridic fapta sotului reclamant, care trimite instiintarea in strainatate?
Poate fi vorba de vreo fapta de natura penala?
Nu neaparat fapta de natura penala, insa , in cazul in care cei sesizati despre situatia potentialei angajate, decid ca datorita acestui fapt sa nu o mai angajeze , iar ,,autorul" va avea de suferit , in sensul neangajarii sale si pierderii unor beneficii materiele, daca va putea dovedi legatura de cauzalitate....sotul reclamant va putea fi actionat in instanta civila .
Nu exista nicio conotatie penala a acestei fapte pe care o relatati.
Cel care a fost "victima" acestei situatii se poate adresa in justitie impotriva celui care a sesizat fapta pentru daune,in situatia in care poate face dovada prejudiciului sau
Chemarea in judecata pentru daune materiale (prezumtive) se poate face numai in conditiile in care potentialul angajator ii da un raspuns real, serios si concret viitorului prezumtiv angajat ca din cauza sesizarii sotului nu l-a angajat. Asa mi se pare logic, nu?
Banuiesc ca la asa ceva va referiti.
Cand se face dovada cauzei prejudiciului si a autorului producerii acestuia
Alte discuții în legătură
Plangere penala
marius_wiz
buna ziua,
daca cineva a depus o plangere penala impotriva unei persoane necunoscute ca l-ar fi prejudiciat cu o suma X in domeniul IT, prin incasarea de ... (vezi toată discuția)