avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... urgent!!!membrii fondatori ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

urgent!!!membrii fondatori ong

Am un ong care a avut 4 membrii fondatori,spun a avut pentru ca 3 dintre ei si-au prezentat demisiile si astfel am ramas singurul membru fondator .
1.Ce trebuie facut pentru a nu intra in dizolvare?
2.Vreau sa aduc si modificari la statut ,este suficient actul aditional sau trebuie refacut atat statutul cat si actul constitutiv dat fiind faptul ca 3 membrii fondatori si-au dat demisia?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters197684 , utilizator 00:11, 10 Martie 2011
ONG-ul respectiv este asociatie sau fundatie?
PetruD a scris:

ONG-ul respectiv este asociatie sau fundatie?

Asociatie si acum a ramas un membru fondator si alti 10 membrii.
Trebuie modificat actul constitutiv ..insa trebuie sa aveti in vedere ca pentru a se infiinta o asociatie trebuie cel putin 3 persoane ...
Asociatia se dizolva de drept prin reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.
Va multumesc!
lauramaria5 a scris:

Asociatie si acum a ramas un membru fondator si alti 10 membrii.

Membrii unei asociatii sunt egali in drepturi. Din momentul inceperii functionarii legale, nu mai exista nici o diferenta intre membrii fondatori si membri care s-au asociat ulterior.

Membrii fondatori sunt numai acele persoane care contribuie la infiintarea asociatiei. Rolul membrilor fondatori se sfarseste aici. Activitatea ulterioara a asociatiei se desfasoara de catre toti membri.

Nu are nici o importanta daca unii sau chiar toti membrii fondatori parasesc asociatia la un moment dat. Asociatia functioneaza legal daca mai are cel putin 3 membri.

Dupa cum spuneti asociatia dvs. are 10 membri. Inseamna ca se incadraza in prevederile legale si poate functiona in continuare pe baza Statutului adoptat.

Nici o prevedere legala nu solicita expres modificarea Actului constitutiv al unei asociatiii daca membrii fondatori nu mai sunt asociati.

Actul constitutiv este necesar numai la constituirea asociatiei iar membrii fondatori au rol numai la infiintarea asociatiei asa cum este prevazut in Ord 26 cap II sect I.

In momentul cand asociatia este constituita legal, functionarea este prevazuta de ordonanta 26 cap III sect I in care nu se mai vorbeste nimic despre membrii fondatori deoarece ei nu mai au nici un rol in functionarea asociatiei.

Calitatea de "membru fondatori" devine numai o calitate onorifica dupa constituirea asociatiei fara efecte juridice asupra functionarii asociatiei.

Alte discuții în legătură

Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut si act constitutiv ong-asociatie Anita1 Anita1 Buna seara, Va rog daca se poate un sfat. Dorim sa facem niste modificari in asociatie si anume: schimbarea unuia din asociati, deschiderea unei ... (vezi toată discuția)
Modificare acte asociatie (ong) primavara2015 primavara2015 buna ziua, am intrat de curand intr-un ONG...am particpare majoritara de altfel...am mici nelamuriri totusi: - dat fiind ca un membru din cei 3 membri ... (vezi toată discuția)