avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Actualizare Statut si Act Constitutiv ong-asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Actualizare Statut si Act Constitutiv ong-asociatie

Buna seara,

Va rog daca se poate un sfat. Dorim sa facem niste modificari in asociatie si anume: schimbarea unuia din asociati, deschiderea unei sucursale.
Membrii au hotarat ca ar fi mult mai bine sa se actualizaze actele constitutive in loc sa se intocmeasca acte aditionale (mai avem doua). Le-am actualizat, le-am atasat la dosar impreuna cu hot AGA, proces verbal si alte documente cerute la judecatorie. Nu le-am legalizat ci vrem sa depunem originale cu stampila asociatiei. Problema este ca m-am dus la informatii si am intrebat daca este in ordine si domnisoara de acolo mi-a spus ca Statutul si Actul constitutiv nu pot fi modificate (nu pot sa fac acte actualizate) ci se redacteaza acte aditionale.
Cum asa? Din cate stiu eu pana acum se putea si mi se pare chiar logic. De ce sa umblii dupa tine cu un vraf de acte aditionale cand poti sa ai unul si bun?
Este o lege care ne interzice? Intreb pentru ca trebuie sa depun dosarul si nu stiu daca sa-l depun in forma actuala cu statut si act constitutiv actualizat sau sa facem acte aditionale.
Am inteles ca au mai fost asociatii in Bucuresti care si-au actualizat documentele.
S-a schimbat ceva in lege?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Anita1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anita1 , utilizator 15:02, 22 Iulie 2010
Actul aditional este obligatoriu deoarece:
- la judecatorie exista deja un act legal in vigoare;
- AGA a aprobat "modificari" ale actului existent, legal in forta;
Deci, la Judecatorie veti depune un Act aditional, autentic, autentificat la BNP.
Daca doriti, odata cu acestea puteti depune si un Act constitutiv actualizat (cu ultimile modificari) tot in forma autentica.
Sa inteleg ca nu pot depune direct Statut actualizat si Act constitutiv actualizat?
Am inteles ca daca il depunem in original nu mai trebuie autentificat la notar...

Multumesc
Conform legii, infiintarea unei sucursale este atributul Adunarii Generale. Ajunge numai o hotarare a AG in acest sens. Nu este nevoie sa modificati statutul pentru ceva ce scrie in lege.
Membrii unei asociatii primesc sau pierd calitatea de membru conform cu Statutul. Daca o persoana pierde/renunta la calitatea de membru nu este nevoie sa modificati Statutul sau Actul Constitutiv. Aceste acte au fost aprobate la infiintare si pentru orice activitate cuprinsa deja in Statut nu este nevoie de acte aditionale.

Daca Statutul se modifica in totalitate, Statutul revizuit si aprobat de AG urmeaza calea notariala si a judecatoriei .
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
PetruD, utilizator
Modificam ptr ca erau 3 membrii fondatori si am inlocuit unul deoarece a decedat.
Am mai scris, la alt subiect ca nici o prevedere legislativa nu cere ca Statutul si Actul Constitutiv sa fie modificate in cazul in care au loc modificari ale componentei membrilor asociatiei fata de cea existenta la constituire.
In cazul membrilor fondatori, ei si-au avut rolul la constituire . Este ilogic sa numiti acum persoana membru fondator la o asociatie care deja a fost fondata.

Alte discuții în legătură

Actualizare date asociatie emillius emillius Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu procedurile de urmat in cazul fiecarei situatii de mai jos: 1. Cativa membrii fondatori ai asociatiei au iesit ... (vezi toată discuția)
Modificare consiliu director Lumi_Elena Lumi_Elena Bună ziua, Vă rog să mă ajutaţi in următoarea situaţie. Un ong infiintat in 2015 are 3 membri fondatori. Tot ei au constituit si consiliul director, ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea noii structuri de conducere Augusta_68 Augusta_68 La o ASOCIATIE (OUG 26/2000) la retragerea unui membru, inscrierea altui nou membru, alegeri noi in componenta CONSILIULUI DIRECTOR... se actualizeaza actul ... (vezi toată discuția)