sunt vicepresedinte la o asociatie. problema este ca cenzorul nu controleaza, presedintele face doar ce vrea administratorul sau el personal, cheltuielile si le aproba singuri fara a tine cont de alte oferte. de exemplu: am hotarat in AG ca trebuie modernizat liftul, sa fie cabina frumoasa (liftul este fosrte bine intretinut, nu s-a defectat niciodata). dar! administratorul a venit cu o oferta de modernizare de 17.000 EURO, un cenzor cu o ofeta de 11.000 de euro fara tva iar eu am adus 3 oferte de 4000, 7000 si 9000 de euro cu tva inclus. a fost aleasa cea de 11.000 pt ca asa a vrut presedintele. fara alte motivatii. bine, intai au batut apa in pia cu cea de 17.000 dar le-am spus ca o sa convoc AG pentru aprobarea reparatiei asa scumpa. divergenta initiala a fost pt ca eu am sustinut refacerea cabinei la un standard foarte bun. ei au dorit schimbarea inclusiv a motorului si cablurilor. i-am mai intrebat doar daca atunci cand isi vopsesc masinile schimba si motorul. au fos si alte probleme, bani tinuti in banca aiurea, contracte de depozit semnate dar fara bani varsati in cont... chestii destul de rele zic eu. treaba e ca eu sunt cel nou in comitet si chiar in bloc astfel incat sunt privit cu suspiciune. ce sa fac? pot sa ma opun cheltuielilor nejustificate ?? multumesc
Desigur , este dreptul dvs. sa va opuneti si sa va spune-ti parerea. Consider ca orice investitie mare necesita parerea unui expert in domeniu -adica o parere neutra a unui profesionist si mai ales 3 oferte (de la diferite firme) si care sa conduca la un consens la nivelul asociatiei de propietari.
Daca exista transparenta in legatura cu toate demersurile facute de administrator, nu vad nimic rau sa va implicati si dvs.
Problemele cu ascensorul se rezolva prin votul fiecarui membru al asociatiei in AG ,inclusiv cu privire la modul in care trebuie sa se procedeze,dar si cu privire la oferte si costuri. In urma voturilor se stabileste calea de urmat.
Daca aveti cunostinta despre infractiuni savarsite de respectivele persoane si le puteti dovedi cu acte,martori,alte probe admise de lege,puteti formula plangere penala la politia sau la parchetul competente teritorial
Reparatia ascensorului, ca orice reparatie, este avizata si controlata de comitetul executiv al asociatiei, nu de toti proprietarii.
Daca reparatia se face in vederea avizului ISCIR si societatea de service care intretine liftul a sugerat presedintelui ca e necesara o reparatie mai ampla, incluzand si motorul si cablurile etc., atunci aceasta reparatie trebuie facuta asa, pentru ca ISCIR nu da aviz daca liftul are probleme.
In rest, in cadrul comitetului executiv, se decide cu vot democratic, care lucrare sa se faca. Daca stiti si puteti dovedi ca lucrurile nu sunt in regula cu alegerea ofertei atunci puteti face o sesizare la primarie.
A intreba proprietarii ce vor: o lucrare mai ieftina sau una mai scumpa, ar fi ca si cum i-ati intreba daca mai vor sau nu sa plateasca intretinerea.
In ce consta calitatea de "grup furacios" a respectivului trio? Este dovedit vreun furt? Daca va referiti la valoarea lucrarii aceasta nu este o dovada. Diferenta intre 17.000 si 4.000 este enorma, dar si cea intre 4.000 si 9.000 este foarte mare.
Si la urma urmei spaga poate fi si la 4.000 euro, cum poate fi si la 17.000 sau 11.000. Suspiciunea poate fi impartita asupra tuturor deopotriva, dar asta nu e o dovada nici de furt, nici de spaga....pana una alta.
Important este de vazut ce se afla in fiecare oferta, cu ce materiale se lucreaza, cat este manopera, ce operatiuni sunt incluse si chiar ce portofoliu au firmele respective.
treaba cu liftul este doar o parte, ultima a problemei. asadar, cum spuneam, liftul nu trebuie reparat, o spun cei care au acum contractul de intretinere. ei nici nu au emis o oferta pentru ca nu considera necesara inlocuirea sau repararea liftului. chiar functioneaza ok. apoi, ofeta mea de camere de supraveghere a fost trecuta cu vederea pt ca "a, nici nu am observat ca era mai ieftin cu firma propusa de dvs". am mai montat sisteme de supraveghere si in oferta mea rezolutia camerelor si timpul de inregistrare era cel normal si legal de 30 de zile. nu mi-au aratat contractul dar s-a scapat intr-o conversatie cand se lauda ca cele 4 camere retin inregistrarile 10 zile. i se parea fantastic... o problema importanta a fost tinerea a peste 100.000 de lei la raiffeisen bank cu dobanda aproape de 0, respectiv 50.000 de lei in contul curent si 50.000 de lei cu dobanda variabila, la o luna. din septembrie 2007 pana in octombrie 2009 banca a virat in cont 3.5%dobanda pe an. am cerut imediat mutarea contului si sesizarea bancii pentru recuperarea daunei. dupa 5 luni de tergiversari, gen -sa nu o suparam pe dna directoare-, am facut o adresa pe net si raspunsul a venit scurt ca de problema se ocupa cineva di asociatie si nu e cazul sa-mi raspunda si mie. chiar am vrut sa ma adresez politiei dar a intervenit montarea camerelor de supraveghere, marirea salariului administratorului si mi-a fost scarba. treaba cu liftul care este super ok dar trebuie "inlocuit" m-a revoltat iar... m-am inscris aici la dvs si cam asta este. intrebare: ma pot adresa locatarilor sa le explic punctul meu de vedere printr-o scrisoare adresata fiecaruia? pentru ca in urma cu 30 de zile se hotarase sa facem o AG. se pare ca au aflat ca plec 2 sapt din localitate si o vor face atunci. oricum nu ma mai cheama sau intreaba nimic.
Ideea Dv. cu scrisoarea adresata tuturor proprietarilor este originala si poate fi interpretata in fel si chip, in functie de interese. Ea - ideea - nu face parte din arsenalul de actiuni ale unei asociatii, nici din partea conducerii, care are posibilitatea organizarii adunarii generale, nici din aceea a proprietarilor care au posibilitatea ca pe baza unui tabel semnat de 20% dintre proprietari sa provoace ei singuri adunarea generala.....si unde sa realizeze ce si-au propus - deobicei alegeri.
Deci ati putea si Dv. sa procedati asemanator, pentru ca sustinerea personala si verbala si fata-n fata cu oamenii, chiar daca in mod sigur va provoca scandal, ar avea un impact mai mare si, zic eu mai eficient, decat a scrie scrisori si apoi a pleca din localitate....
Inca ceva: indiferent de metoda pe care o veti adopta, scrisoare sau convocarea adunarii generale, structurati-va bine ideile si problemele pentru ca oamenii sa le inteleaga si sa participe la rezolvarea lor. Daca numai le veti expune si crea suparari si scandal in bloc, fara o rezolvare atunci, pe loc, luarea unor hotarari pe fiecare problema in parte, demersul Dv. ar putea fi zadarnic si v-ar crea Dv. personal mai mult rau decat bine.