avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... citatie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

citatie

sfatuitima va rog am fost citata in judecata pt.somatie de platarespectiv 3 facturi neplatite[2006,2008,2009].Cele din 2009-am dovada platii,dar la celelalte nu le mai am.mentionez ca magazine mai proceda sa dea si asa numite chitante[pe o bucatica de hartie trecea suma si stampila magazinuluisi gata chitanta,am si cateva din acelea].Azi am vorbit cu el si a zis sa stau linistita ca imi va da si facturi pe celelalte doua ca nu stie ce a facut avocata lui.CE sa fac in citatie scrie ca trebuie sa depun intampinare?Sau sa iau legatura cu avocata lui?
Cel mai recent răspuns: aianaa , utilizator 12:55, 16 Iunie 2010
Mai intai depuneti intampinare cu copii dupa toate chitantele, invocati exceptia prescriptiei pentru sumele din 2006 . Abia dupa ce depuneti la registratura instantei intampinarea in 2 exemplare puteti sa luati si legatura cu avocara partii adverse.
1. ORDONANTA nr. 5 din 19 iulie 2001 (*actualizata*)
privind procedura somatiei de plata
(actualizata pana la data de 28 iulie 2006*)
EMITENT: GUVERNUL
----------
*) Textul initial a fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 422 din 30 iulie 2001. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamt pana la data de 28 iulie 2006, cu modificarile si completarile aduse de: RECTIFICAREA nr. 5 din 19 iulie 2001; LEGEA nr. 295 din 15 mai 2002; ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002; LEGEA nr. 195 din 25 mai 2004; DECIZIA nr. 11 din 20 martie 2006.

In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. V.1 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
(1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
(2) Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
ART. 2
(1) Cererile, indiferent de valoarea obiectului acestora, se depun la judecatorie in cazul celor formulate in materie civila si la tribunal in cazul celor formulate in materie comerciala.
(1) Cererile privind somatia de plata se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
-----------
Alin. (1) al art. 2 a fost modificat de pct. 1 al pct. 12 al art. I din LEGEA nr. 195 din 25 mai 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 470 din 26 mai 2004.

(2) La instantele prevazute la alin. (1) cererile se solutioneaza de un singur judecator.
(3) Judecatorul verifica din oficiu competenta instantei, procedand potrivit legii.
ART. 3
(1) Cererea introdusa potrivit art. 2 va cuprinde:
a) numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;
b) numele si domiciliul debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inmatriculare in registrul comertului sau in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;
c) sumele prevazute la art. 1 alin. (2), temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei.
(2) La cerere se anexeaza contractul sau orice alt inscris doveditor al sumelor datorate.
(3) Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.
ART. 4
(1) Judecatorul poate proceda, fara citarea partilor, la examinarea cererii si a inscrisurilor depuse in sustinerea acesteia.
-------------
Alin. (1) al art. 4 a fost abrogat de pct. 1 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 noiembrie 2002.

(2) Cand considera necesar pentru solutionarea cererii, judecatorul poate, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la citarea in pricinile urgente, sa citeze partile pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata.
(2) In toate cazurile, pentru solutionarea cererii, judecatorul dispune citarea partilor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la pricinile urgente, pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata.
-------------
Alin. (2) al art. 4 a fost modificat de pct. 1 al articolului unic din LEGEA nr. 295 din 15 mai 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 380 din 5 iunie 2002.

(3) La citatia pentru debitor se vor anexa in copie cererea creditorului si actele depuse de acesta in sustinerea cererii.
(4) In citatie se va face mentiunea ca pana cel mai tarziu in ziua fixata pentru infatisare debitorul poate sa depuna intampinare, precum si actele ce pot contribui la solutionarea cererii.
ART. 5
In cazul in care creditorul primeste plata datoriei ori declara ca este multumit cu intelegerea asupra platii, judecatorul va lua act despre aceasta si va proceda la inchiderea dosarului, pronuntand o incheiere irevocabila. Incheierea privind intelegerea partilor asupra platii constituie titlu executoriu.
ART. 6
(1) Daca nu a intervenit inchiderea dosarului in conditiile art. 5, judecatorul va examina cererea pe baza actelor depuse, precum si a explicatiilor si lamuririlor partilor, ce i-au fost prezentate potrivit art. 4 alin. (2)-(4).
(1) Daca nu a intervenit inchiderea dosarului in conditiile art. 5, judecatorul va examina cererea pe baza actelor depuse, precum si a explicatiilor si lamuririlor partilor, ce i-au fost prezentate potrivit art. 4.
-------------
Alin. (1) al art. 6 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 noiembrie 2002.

(2) Cand in urma examinarii prevazute la alin. (1) constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, judecatorul emite ordonanta care va contine somatia de plata catre creditor, precum si termenul de plata.
(2) Cand in urma examinarii prevazute la alin. (1) constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, judecatorul emite ordonanta care va contine somatia de plata catre debitor, precum si termenul de plata.
------------
Alin. (2) al art. 6 a fost modificat de RECTIFICAREA nr. 5 din 19 iulie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 492 din 23 august 2001.

(3) Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile. Judecatorul va putea stabili alt termen potrivit intelegerii partilor.
(4) Ordonanta se va inmana partii prezente sau se va comunica fiecarei parti de indata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Totodata debitorului i se vor comunica cererea creditorului si actele anexate la aceasta, daca acestea nu i-au fost comunicate potrivit art. 4 alin. (3).
(4) Ordonanta se va inmana partii prezente sau se va comunica fiecarei parti de indata, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire*).
-------------
Alin. (4) al art. 6 a fost modificat de pct. 3 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 noiembrie 2002.
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamt:
DECIZIA nr. 11 din 20 martie 2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 656 din 28 iulie 2006 prevede:
"In aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (4) si art. 9 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001, stabileste:
Cererea de investire cu formula executorie a ordonantei de admitere, in tot sau in parte, a somatiei de plata nu este admisibila daca aceasta nu a fost comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire."

ART. 6^1
In cazul creantelor reprezentand obligatii de plata a cotelor din cheltuielile comune fata de asociatiile de proprietari sau locatari, precum si a cheltuielilor de intretinere ce revin persoanelor fizice corespunzator suprafetelor locative pe care le folosesc ca locuinte, judecatorul, la cererea debitorului, va putea, prin derogare de la dispozitiile art. 6 alin. (3), sa dispuna stabilirea unui termen de plata ori esalonarea platii, tinand seama de motivele temeinice invocate de debitor in ceea ce priveste posibilitatile efective de plata.
-------------
Art. 6^1 a fost introdus de pct. 4 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 noiembrie 2002.

ART. 7
Ordonanta prin care judecatorul a respins cererea creditorului este irevocabila. In acest caz, precum si in cazul in care prin ordonanta cererea sa a fost admisa in parte, creditorul poate introduce cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun.
ART. 8
(1) Impotriva ordonantei prevazute la art. 6 alin. (2) debitorul poate formula actiune in anulare in termen de 30 de zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia.
(2) Actiunea in anulare se solutioneaza de instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
(3) Actiunea in anulare se depune la instanta la care functioneaza judecatorul care a dat ordonanta. Aceasta, daca nu constata propria competenta, va trimite dosarul instantei competente potrivit alin. (2).
(4) Daca instanta investita admite actiunea in anulare, aceasta va anula ordonanta, iar la cererea creditorului va proceda, in conditiile dreptului comun, la judecarea in fond a cauzei.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa actiunea in anulare poate fi atacata cu recurs de catre debitor.
ART. 8
(1) Impotriva ordonantei prevazute la art. 6 alin. (2) debitorul poate formula cererea in anulare, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia.
(2) Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
(3) Cererea in anulare se depune la instanta unde functioneaza judecatorul care a dat ordonanta. Aceasta, daca nu constata propria competenta, va trimite dosarul instantei competente potrivit alin. (2).
-----------
Alin. (3) al art. 8 a fost abrogat de pct. 2 al pct. 12 al art. I din LEGEA nr. 195 din 25 mai 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 470 din 26 mai 2004.

(4) Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 7 se aplica in mod corespunzator.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare poate fi atacata cu recurs in termen de 10 zile de catre debitor. Recursul se judeca in termen de 30 de zile.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.
-----------
Alin. (5) al art. 8 a fost modificat de pct. 3 al pct. 12 al art. I din LEGEA nr. 195 din 25 mai 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 470 din 26 mai 2004.
-------------
Art. 8 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 295 din 15 mai 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 380 din 5 iunie 2002.

ART. 9
(1) Ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa actiune in anulare potrivit art. 8, este irevocabila.
(1) Ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa cerere in anulare potrivit art. 8, este irevocabila.
-------------
Alin. (1) al art. 9 a fost modificat de pct. 5 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 noiembrie 2002.

(2) La cererea creditorului, ordonanta prevazuta la alin. (1) sau, dupa caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa actiunea in anulare prevazuta la art. 8, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerea recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului.
(2) La cererea creditorului ordonanta prevazuta la alin. (1) sau, dupa caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa cererea in anulare prevazuta la art. 8, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerera recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului*).
-------------
Alin. (2) al art. 9 a fost modificat de pct. 3 al articolului unic din LEGEA nr. 295 din 15 mai 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 380 din 5 iunie 2002.
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamt:
DECIZIA nr. 11 din 20 martie 2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 656 din 28 iulie 2006 prevede:
"In aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (4) si art. 9 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001, stabileste:
Cererea de investire cu formula executorie a ordonantei de admitere, in tot sau in parte, a somatiei de plata nu este admisibila daca aceasta nu a fost comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire."

ART. 10
(1) Cel interesat poate face contestatie la executare, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
(2) Prin contestatia la executare debitorul poate invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a atacat ordonanta de admitere a cererii creditorului cu actiunea in anulare prevazuta la art. 8.
(2) Prin contestatia la executare debitorul poate invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a formulat, potrivit art. 8, cerere in anulare impotriva ordonantei de admitere a cererii creditorului.
-------------
Alin. (2) al art. 10 a fost modificat de pct. 6 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 noiembrie 2002.

ART. 11
Prevederile prezentei ordonante se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila.
-------------
Art. 11 a fost abrogat de pct. 4 al articolului unic din LEGEA nr. 295 din 15 mai 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 380 din 5 iunie 2002.

ART. 11^1
(1) Ordonanta si hotararile pronuntate de instanta, in conditiile prezentei ordonante, nu au autoritate de lucru judecat privitor la fondul raporturilor juridice dintre parti.
(1) Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti.
-------------
Alin. (1) al art. 11^1 a fost modificat de pct. 7 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 142 din 24 octombrie 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 noiembrie 2002.

(2) Prevederile art. 338 din Codul de procedura civila se aplica in mod corespunzator.
-------------
Art. 11^1 a fost introdus de pct. 5 al articolului unic din LEGEA nr. 295 din 15 mai 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 380 din 5 iunie 2002.

ART. 12
Prezenta ordonanta va intra in vigoare la data de 15 august 2001.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:
---------------
Ministrul justitiei,
Rodica Mihaela Stanoiu
2. daca creanta nu este certa lichida si exigibila ,asa cum scrie in art1 din Ordonanta, solutia nu poate fi decat de respingere a somatiei de plata,avem multe dosare de genul asta
3. vezi ca pt datoriile mai vechi de 3 ani intervine prescriptia
4. trebuie facuta intampinare ;
5. ia-ti un av . bun , pentru ca se poate castiga dosarul;

intampinarea o pot face eu sau trebuie sa contactez un avocat?
Puteti face si dvs intampinarea, desi cu siguranta un jurist ar face-o mai bine. Depinde si de valoarea creantei, ca daca e f .mica nu are rost sa platiti onorariu unui avocat, cu atat mai mult ca daca pierdeti nu puteti sa va recuperati cheltuielile de judecata de la creditor.
Aveti posibilitatea sa platiti un avocat doar ptr redactarea intampinarii, nu si pentru a va reprezenta in instanta, asa ati iesi mai ieftin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Client rauplatnic aleius aleius Buna ziua,as vrea sa va intreb cum se procedeaza in situatia unui client care nu-si onoreaza platile? Eu ca furnizo,am livrat marfa,am emis factura pe care am ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters14151 ContSters14151 Mai este in vigoare dispozitia din Ord. 5/2001- privind somatia de plata, conform careia, somatia in materie civila este de competenta judecatoriei in prima ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva ContSters82010 ContSters82010 Am solicitat investirea cu formula executorie a unei sentinte, pe ordonanta 5/2001, insa a fost respinsa pe motiv ca nu este definitiva. Sentinta a fost ... (vezi toată discuția)