avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale sentinta definitiva
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

sentinta definitiva

Am solicitat investirea cu formula executorie a unei sentinte, pe ordonanta 5/2001, insa a fost respinsa pe motiv ca nu este definitiva. Sentinta a fost anterior legalizata cu mentiunea irevocabila. Trebuia trecuta si mentiunea definitiva? Ce ar trebui sa fac pentru acest lucru?
Mentionez ca debitorul nu a depus cerere in anulare in termenul de 10 zile de la comunicare.
Pe incheierea de respingere a investirii, este un termen de 5 zile pentru a face recurs. Cum se procedeaza?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters82010 , utilizator 17:54, 27 August 2009
Art. 9. - (1) Ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa cerere in anulare potrivit art. 8, este irevocabila.*
(2) La cererea creditorului ordonanta prevazuta la alin. (1) sau, dupa caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa cererea in anulare prevazuta la art. 8, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerea recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului.*
___________
*Alineatul 1 a fost modificat prin art. I pct. 5 din O.U.G. nr. 142/2002.
- Alineatul 2 a fost modificat prin articolul unic, pct. 3 din Legea nr. 295/2002.
Ordonanta am citit-o si eu, intrebarea mea era de ce a fost respinsa cererea de investire cu f.executorie pe motiv ca nu este definitiva? Multumesc!
Exista posibilitatea ca ordonanta de plata / sentinta pronuntata sa nu fi fost comunicata in mod corect debitorului. conform OG5/01, comunicarea se poate realiza numai prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.; din acest motiv, daca debitorul nu isi ridica corespondenta de la posta, procedura nu se realizeaza niciodata corect.
eu am aceasta problema cu o hotarare de la jud sect 4, pronuntata acum 1 an si 4 luni si pe care au comunicat-o de 4 ori pana acum debitorului, insa nu a fost ridicata de la posta. am solicitat comunicarea prin afisare, insa cererea mea a fost respinsa pe motiv ca OG 5/01 nu prevede aceasta posibilitate. cu toate acestea, la sectorul 1 am procedat la fel si s-a facut comunicare aprin afisare, iar ulterior am investit sentinta si am pus-o in executare.
din cauza acestor probleme nici nu mai folosesc OG5/01, de cate ori pot folosesc OUG 119/07
O.119/2007 se poate folosi in situatia in care exista doar facturi, fara contract?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire form executorie anasm anasm am si eu o intrebare.Ordonana pronuntata in cadrul procedurii somatiei de plata OG 5/2001 se investeste cu formula executorie? (in comercial), deoarece exista ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala sophia_sb sophia_sb Debitoarea a depus actiune in anulare impotriva somatiei de plata, prin care a fost obligata la plata unei sume de bani, in care a invocat si exceptia de ... (vezi toată discuția)
Investirea cu formula executorie a somatiei de plata ContSters6135 ContSters6135 Buna ziua! Am si eu o intrebare: o somatie de plata, definitiva si irevocabila, se mai investeste cu formula executorie inainte de a fi pusa in executare? Am ... (vezi toată discuția)