avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... competenta materiala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

competenta materiala

Debitoarea a depus actiune in anulare impotriva somatiei de plata, prin care a fost obligata la plata unei sume de bani, in care a invocat si exceptia de necompetenta materiala a judecatoriei, pe motiv ca valoarea obiectului este mai mare de un miliard lei vechi.(Precizez ca judecatoria s-a pronuntat, fara sa observa ca actiunea avea obiect o suma de bani de peste un miliard).
Instanta ce a judecat actiunea in anulare, s-a pronuntat cu privire la exceptia invocata, astfel:"La valoarea pretinsa de reclamant, competent in prima instanta sa judece este tribunalul, conf. art.2, pct.1 lit. a), Cpc pe calea dreptului comun.
In privinta cererii formulate in baza procedurii speciale a somatiei de plata, art.2, alin. 1 din OG5/2001, competenta de solutionare apartine apartine instantei competente sa judece fondul in prima instanta.

Deoarece, in conf. cu art. 8 din OG 5/25001, la judecarea cererii in anulare nu se mai prevede trimiterea dosarului la instanta competenta si nici solutionarea in fond a cauzei, va proceda doar laiterea cererii in anulare"
Adica, nu a trimis cauza la tribunal.
ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 19:03, 11 Octombrie 2006
Eu cred ca se va casa sentinta in baza art 304 pct.5 cod procedura civila, avand in vedere exceptia ridicata, si se va trimite spre rejudecare pe procedura somatiei la Tribunal. Necompetenta ridicata este de ordine publica conform art 159 alin 2 c pr. civ.. Insa vezi poate reusesti respingerea avand in vedere cele mentionate la 162 c pr civ
vreau sa-ti spun ca hotararea a fost irevocabila
ceea ce am scris eu bolduit a fo0st motivarea instante, data cu ghilimele de rigoare.
din cate ma inteles tu ai facut cererea in anulrea si ai ridicat problema competentei. Atunci poti/puteai face recurs pt ca in virtutea Og 5/2001 numai debitorul care a introdus cerrea in anulare poate face recurs.(art.9 OG 5/2001).
Daca nu ai recurat hotararea.....:(
eu eram creditoarea:D

Alte discuții în legătură

Somatie de plata - cai de atac OG 5/2001 -somatia de plata-, dupa modificarile din L.195/2004, prevede ca ordonanta respectiva poate fi atacata de debitor cu cerere in anulare (art.8 pct. ... (vezi toată discuția)
Competenta instanta zallyna zallyna O somatie de plata a fost judecata de un complet civil, cu respingerea acesteia. Deoarece somatia de plata este de natura comerciala, consider ca era de ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare pneuros pneuros Am facut o somatie de plata care s-a admis , pe urma debitorul a formulat actiune in anulare care sa respins. Intrebarea este : dupa cum inteleg og 5/2001 ... (vezi toată discuția)