avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... competenta materiala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

competenta materiala

Debitoarea a depus actiune in anulare impotriva somatiei de plata, prin care a fost obligata la plata unei sume de bani, in care a invocat si exceptia de necompetenta materiala a judecatoriei, pe motiv ca valoarea obiectului este mai mare de un miliard lei vechi.(Precizez ca judecatoria s-a pronuntat, fara sa observa ca actiunea avea obiect o suma de bani de peste un miliard).
Instanta ce a judecat actiunea in anulare, s-a pronuntat cu privire la exceptia invocata, astfel:"La valoarea pretinsa de reclamant, competent in prima instanta sa judece este tribunalul, conf. art.2, pct.1 lit. a), Cpc pe calea dreptului comun.
In privinta cererii formulate in baza procedurii speciale a somatiei de plata, art.2, alin. 1 din OG5/2001, competenta de solutionare apartine apartine instantei competente sa judece fondul in prima instanta.

Deoarece, in conf. cu art. 8 din OG 5/25001, la judecarea cererii in anulare nu se mai prevede trimiterea dosarului la instanta competenta si nici solutionarea in fond a cauzei, va proceda doar laiterea cererii in anulare"
Adica, nu a trimis cauza la tribunal.
ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 19:03, 11 Octombrie 2006
Og 5/2001 prevede la art. 8 alin 1 ca impotriva ordonantei de admitere a cererii creditorului, debitorul poate formula cerere in anulare. Daca cererea in anulare este respinsa, hotararea pronuntata este irevocabila. Nu exista nici o prevedere referitoare l arecurs.
ba da, se poate face recurs dar numai de catre debitorul care a pierdut cererea de anulare.;)
Vezi Art. 9. - (1) Ordonanţa de admitere în tot sau în parte a cererii creditorului, împotriva căreia nu a fost introdusă cerere în anulare potrivit art. 8, este irevocabilă.
(2) La cererea creditorului ordonanţa prevăzută la alin. (1) sau, după caz, ordonanţa împotriva căreia a fost introdusă cererea în anulare prevăzută la art. 8, care însă a fost respinsă prin hotărâre rămasă irevocabilă prin nerecurare ori prin respingerea recursului, va fi învestită cu formulă executorie, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă. Astfel învestită, ordonanţa constituie titlu executoriu, care se eliberează creditorului. Totodată titlul, în copie, se comunică şi debitorului
Ultima modificare: Miercuri, 11 Octombrie 2006
Cabinet Av. Irina Rosulescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata - cai de atac OG 5/2001 -somatia de plata-, dupa modificarile din L.195/2004, prevede ca ordonanta respectiva poate fi atacata de debitor cu cerere in anulare (art.8 pct. ... (vezi toată discuția)
Competenta instanta zallyna zallyna O somatie de plata a fost judecata de un complet civil, cu respingerea acesteia. Deoarece somatia de plata este de natura comerciala, consider ca era de ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare pneuros pneuros Am facut o somatie de plata care s-a admis , pe urma debitorul a formulat actiune in anulare care sa respins. Intrebarea este : dupa cum inteleg og 5/2001 ... (vezi toată discuția)