avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ziua de 24 mai este platita?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ziua de 24 mai este platita?

buna ziua!am si eu o intrebare.la firma sotului meu li s`a spus ca data de 24 mai 2010(a doua zi de Rusalii) este libera insa neplatita.imi puteti spune daca asa este?va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: aianaa , utilizator 12:14, 17 Iunie 2010
este zi de sarbatoare legala si prin urmare este zi libera platita. are acelasi regim cu toate zilele de sarbatoare legala.
A doua zi a Rusaliilor este zi nelucratoare in mai multe tari din Europa, printre care Belgia, Franta, Germania, in Norvegia, Danemarca, Grecia, dar si in Madagascar, Senegal si Togo.
De asemenea, in tarile cu traditie catolica nu se lucreaza in lunea Rusaliilor.

As vrea sa ridice mana acel patron care plateste o zi in care nu se lucreaza!

In C. muncii scrie:

Art. 134. - (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Deci scrie ca este liber, nu ca se platetse. Apoi mai scrie ca se platetse pentru acel care lucreaza:



Art. 137. - (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.


Sunt curios unde scrie sa-l oblig pe patronul meu sa ma plateasca pentru ce nu am muncit=D>
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
Darie Tudor, utilizator
eu inteleg ca nu a muncit ,dar asa cum de 1 mai este zi libera,dar este platita,nu este considerata la fel si cea de 24 mai?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
flosideea, utilizator
zilele de sarbatoare legala sunt zile libere platite in sensul ca pentru o luna in care au fost zile de sarbatoare legala salariul este identic cu cel primit pentru o luna in care nu a existat nici o zi de sarbatoare legala, nu se diminueaza salariul in functie de numarul zilelor de sarbatoare legala. Munca prestata in zilele de sarbatoare legala este considerata munca suplimentara. Deci daca sotului dvs i s-a diminuat salariul ptr . ca nu a lucrat in ziua de 24 mai inseamna ca angajatorul a incalcat legea, puteti sesiza ITM-ul. Puteti, de asemenea, sa actionati angajatorul in instanta, dar nu cred ca pentru cativa lei merita efortul de a merge 1 an sau chiar doi prin instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere haver1989 haver1989 Buna ziua, Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu. Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6. Este normal? (vezi toată discuția)
Concediu postnatal - sarbatori legale lalea14 lalea14 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul sarbatorilor de Pasti si Rusalii in cazul in care ca si anul acesta, cel catolic si ortodox sunt ... (vezi toată discuția)
24 iunie zi libera, dar nu pentru toti dodo2009 dodo2009 Buna seara Va rog sa-mi spuneti daca este in regula urmatoarea situatie: M-am angajat la o firma privata pe 5mai 2013. Pe 24 iunie 2013 este liber dar seful ... (vezi toată discuția)