avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu postnatal - sarbatori legale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu postnatal - sarbatori legale

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul sarbatorilor de Pasti si Rusalii in cazul in care ca si anul acesta, cel catolic si ortodox sunt in zile diferite. Este foarte important pentru mine doarece am intrat in concediu pre/postnatal in data de 2 aprilie, dupa ce am luat zi libera de Pastele catolic in data de 1 aprilie.
In luna mai am avut 21 zile libere (crezand ca mi-ai scazut pentru 1 mai si Rusalii catolic). In luna iunie am primit concediu medical pentru 19 zile lucratoare, pentru ca mi-au scazut o zi pentru Rusalii (ortodox).
Cei de la firma mi-au spus ca indiferent daca mi-am luat zi libera pentru pastele/rusaliile catolic conform legii ei trebuie sa-mi dea liber si pentru cel ortodox, deci in luna iunie imi calculeaza concediu medical doar pentru 19 zile.
Pana la urma am avut trei zile libere (nici doua, nici patru). Am primit liber de Pastele catolic si cel ortodox, iar de Rusalii pentru cel ortodox.
Mentionez ca in anii anteriori daca ne-am luat liber de sarbatorile catolice am lucrat de sasrbatorile ortodoxe.
Va rog sa-mi spuneti conform legii cum ar trebuii sa procedeze?

Va multumesc anticipat!

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:56, 15 Iulie 2013
Art. 139. Codul Muncii
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Dupa cum vedeti codul muncii nu specifica zilele pentru Pasti sau zilele pentru Rusalii. Astfel dumneavoastra ca crestin catolic beneficiati de aceste zile in momentul in care este sarbatoare pascala cf. cu Biserica Catolica. Veniti in schimb la munca in momentul in care este Pastele Ortodox.
Va multumesc pentru raspuns. Intrebarea mea este ce pot sa fac in cazul meu ca sa nu-mi scada de doua ori zilele de sarbatoare si sa primesc concediu medical in luna iunie pentru 20 zile si nu 19.

Va multumesc!
1. Dvs. trebuie sa va considere zile de sarbatoare numai acelea care se potrivesc religiei dvs.

2. Luati legatura cu ITM sa va ajute si pe dvs. si pe angajator sa rezolvati problema.
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de sarbatoare legala zsoli71 zsoli71 Buna ziua, Sunt de religie romano-catolic, lucrez in administratie publica. As dori sa stiu daca am dreptul la vinerea mare si a doua zi de Paste, conform ... (vezi toată discuția)
Pastele catolic - sarbatoare legala? irumes irumes Conform ultimelor modificari ale art. 139 din Codul Muncii, alin.(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: - 1 şi 2 ianuarie; - ... (vezi toată discuția)
Sarbatori de paste catolic smeagull smeagull Buna ziua, am o problema in interpretarea codului muncii si va rog sa ma ajutati. Art 134 (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează ... (vezi toată discuția)