Conform ultimelor modificari ale art. 139 din Codul Muncii,
alin.(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
Intrebarea mea este> ,,Daca la salariatii care sunt declarati ca apartinand cultului religios catolic, sau reformat, si sarbatoresc Pastele la o alta data decat data la care se sarbatoreste Pastele Ortodox (care conform art.139 din CM este sarbatoare legala, sau cel putin asa inteleg eu prevederea art.) acea data este considerata sarbatoare legala conform alin.(3) al art.139?
sau sarbatoarea legala este de fapt Pastele ortodox, iar salariatii catolici sau reformati pot beneficia de liber ptr pastele lor (sarbatorit la o alt adata), insa ptr faptul ca stau acasa si de pastele ortodox (ptr ca este sarbatoare legala>zi nelucratore<) dar ptr acele zile libere suplimentare trebuie sa vina la munca in alte zile lucratoare stabilite de angajator ptr a recupera liberul suplimentar?
Daca programul lor de munca este de 8 ore/zi de luni pana vineri (adica program de zi) pot veni la munca in zilele in care se sarbatoreste Pastele Ortodox, si sa stea acasa de Pastele Catolic??? Sau stau acasa de Pastele Ortodox (ptr ca este sarbatoare legala conf. art.139 alin.1), iar ptr zilele libere suplimentare de Pastele Catolic vor veni la munca sa recupereze conf. programului stabilit de angajator????
Ptr. personalul care lucreaza in tura continua, si munceste astfel si sambata / duminica / sarbatorile legale, si beneficiaza conf. CM si CCM negociat de spor ptr sambata si duminica, si spor ptr sarbatori legale, cand se plateste sporul de sarbatoare legala, daca salariatul este catolic sau reformat, si de Pastele Ortodox este liber, iar de Pastele Catolic lucreaza?. Dar daca salariatul catolic sau reformat lucreaza de Pastele Ortodox si este liber de Pastele Catolic??? Cum se procedeaza ptr plata sporului de sarbatoare legala??? Care este sarbatoarea legala ptr salariatul care este de alt cult religios decat cel crestin ortodox???
Teoretic aveti dreptate. Practic, cu aprobarea angajatorului, sunt de parere ca angajatii catolici pot sta acasa si de pastere ortodox si de cel catolic fara a fi obligati sa recupereze ulterior, deoarece nu se face mentiunea expresa in lege.