avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sărbători legale. La câte zile libere au dreptul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sărbători legale. La câte zile libere au dreptul cei de altă religie decât cea ortodoxă?

Buna ziua.
Am urmatoarea dilema.
In cadrul societatii noastre avem un salariat de confesiune catolic si un musulman. In curand va fi Pastele, si conform art. 139 din Codul Muncii, Vinerea Mare este sarbatoare legala, deci zi nelucratoare, la fel si prima si a doua zi de Paste (respectiv 8 si 9.04.2018).
Intrucat ptr catolici Pastele este pe 01 si 02.04.2018, iar vinerea mare ar fi pe 30.03.2018, cum acord eu zilele libere (nelucratoare) in care acesti doi salariati vor sta acasa?
La cate zile libere (de sarbatoare legala) are dreptul salariatul care este catolic? Are cumva inca o zi in plus (fata de cele doua) ptr vinerea mare? Si daca solicita cele doua zile conform art. 139 din CM cum va fi pontat in zilele de sarbatoare legala care sunt de Pastele crestin ortodox. Poate solicita zile libere din condediul de odihnă (atata timp cat prima si a doua zi de Pastele ortodox, adica 08 2i 09.04.2018 sunt zile nelucratoare?).
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
In zilele de Vinerea mare ortodoxa si in luni, a doua zi de Pastele ortodox, el poate veni la munca. E pontat normal de Pastele ortodox, Poate solicita libere din concediu, dar nu i se pot da libere din concediu impotriva vointei lui.
Codul Muncii
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
.....
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Nu inteleg. Cum se pot acorda zile libere din concediul de odihna, daca aceste zile sunt zile in care nu se lucreaza?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Zile libere sunt zilele de Vinerea mare, adica vinerea inainte de Paste, ca si prima si a doua zi de Paste. Ziceati ca omul e catolic, deci are zile libere legal zilele de Vinerea mare si de Paste raportate la sarbatoarea catolica. Nu poate fi si catolic si ortodox.
Pe cale de consecinta, in zilele Pastelui ortodox el nu mai are liber legal. Atunci isi poate lua liber din zilele de concediu.
Legea nu se refera la Pastele ortodox, ci la Paste, deci orice Paste crestin cf. religiei crestine pe acre o are angajatul. Atunci are angajatul liber legal, in Pastele religiei sale crestine. Nu are si de Pastele catolic si de cel ortodox.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine a spus ca se pot acorda zile libere din CO ?

Mai sunt si alte variante in cazul unui salariat de religie catolica.

Alte discuții în legătură

Pastele catolic - sarbatoare legala? irumes irumes Conform ultimelor modificari ale art. 139 din Codul Muncii, alin.(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: - 1 şi 2 ianuarie; - ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru cei cu alte religii. putem să acordăm zile libere de paștele catolic și să nu se vină la birou nici de paștele ortodox? ASL ASL Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat ne cere zile libere pentru Pastele catolic (el fiind catolic). Putem sa-i acordam zile libere acum de ... (vezi toată discuția)
Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)