am o problema in interpretarea codului muncii si va rog sa ma ajutati.
Art 134 (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Obligatia de a acorda liber de sarbatorile altor culte religioase se executa alternativ fata de acordarea zilelor libere pentru sarbatorile ortodoxe?
Sau este un "beneficiu" acordat in plus pentru cei de alte confesiuni decat ortodoxa, care vor beneficia de 6 zile libere in plus pe an?
Multumesc
erata: acum am observat ca de fapt textul pe care l-am indicat nu se aplica crestinilor catolici :">, asa ca topic-ul nu are legatira cu titlul. Oricum, nelamurirea ramane. Multumesc.
desi nu se specifica expres nicaieri, parerea mea este ca cele 2 zile libere sunt un beneficiu in plus pt cei de alte confesiuni decat ortodoxa, intrucat daca in firma sunt 2 salariati de alta religie , nu cred ca acestia vor veni la serviciu de paste cand toata lumea e libera
Cele 2 zile nu sunt acordate in plus pentru cei care sunt de alta confesiune decat crestina (recunoscuta in Romania). Tocmai prin prisma faptului ca alte culte nu sarbatoresc nasterea si/sau invierea Domnului (respectiv Craciun si Paste) dar au alte sarbatori , sa le numim "mai importante " pentru ei, se acorda aceste 2 zile.
Pe de alta parte, sintagma "prima si a doua zi de Pasti " pentru un angajat catolic va fi 12 si 13 aprilie (anul acesta) iar pentru angajatii ortodoxi, 19, 20 aprilie 2009. Nu exista nici o problema sau impediment ca angajatul catolic sa vina la munca in 19,20 aprilie si cel ortodox in 12. 13 aprilie.