avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori de Paste catolic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori de Paste catolic

Buna ziua,

am o problema in interpretarea codului muncii si va rog sa ma ajutati.
Art 134 (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Obligatia de a acorda liber de sarbatorile altor culte religioase se executa alternativ fata de acordarea zilelor libere pentru sarbatorile ortodoxe?
Sau este un "beneficiu" acordat in plus pentru cei de alte confesiuni decat ortodoxa, care vor beneficia de 6 zile libere in plus pe an?

Multumesc

erata: acum am observat ca de fapt textul pe care l-am indicat nu se aplica crestinilor catolici :">, asa ca topic-ul nu are legatira cu titlul. Oricum, nelamurirea ramane. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 17:29, 1 Aprilie 2009
desi nu se specifica expres nicaieri, parerea mea este ca cele 2 zile libere sunt un beneficiu in plus pt cei de alte confesiuni decat ortodoxa, intrucat daca in firma sunt 2 salariati de alta religie , nu cred ca acestia vor veni la serviciu de paste cand toata lumea e libera
Cele 2 zile nu sunt acordate in plus pentru cei care sunt de alta confesiune decat crestina (recunoscuta in Romania). Tocmai prin prisma faptului ca alte culte nu sarbatoresc nasterea si/sau invierea Domnului (respectiv Craciun si Paste) dar au alte sarbatori , sa le numim "mai importante " pentru ei, se acorda aceste 2 zile.

Pe de alta parte, sintagma "prima si a doua zi de Pasti " pentru un angajat catolic va fi 12 si 13 aprilie (anul acesta) iar pentru angajatii ortodoxi, 19, 20 aprilie 2009. Nu exista nici o problema sau impediment ca angajatul catolic sa vina la munca in 19,20 aprilie si cel ortodox in 12. 13 aprilie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu postnatal - sarbatori legale lalea14 lalea14 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul sarbatorilor de Pasti si Rusalii in cazul in care ca si anul acesta, cel catolic si ortodox sunt ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale calinbbalan calinbbalan Buna Ziua ! Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase. De Paste de apartenenta a religiei ... (vezi toată discuția)
Sărbători legale. la câte zile libere au dreptul cei de altă religie decât cea ortodoxă? irumes irumes Buna ziua. Am urmatoarea dilema. In cadrul societatii noastre avem un salariat de confesiune catolic si un musulman. In curand va fi Pastele, si conform art. ... (vezi toată discuția)