avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ce se aplica, ordonanta sau regulamentul atunci cand ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ce se aplica, ordonanta sau regulamentul atunci cand sunt contradictorii? (stationare neregulamentara)

Intr-un alt subiect mai vechi se mentiona:

"Regulament de aplicare OUG 195/2002
Art. 143. – Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

OUG 195/2002
Art.63.
(5) Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel
Art.65. - Cazurile şi condiţiile în care oprirea, staţionarea sau parcarea pe drumul public este permisă se stabilesc prin regulament, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă

Intrebarea mea este, daca in regulament la articolul pentru opriri voluntare interzise nu exista clauza aceasta de asezare langa si in paralel, dar este prezenta in OUG, desi regulamentul trebuia facut in conformitate... se poate aplica oricum conform art 143 a) scris pe PV?"


Intrebarea mea este aceeasi cu cea de mai sus, multumesc.
Cel mai recent răspuns: ctincristi , utilizator 10:06, 17 Iunie 2010
-sanctiunea este stabilita si aplicata conf OUG195/2002;
- regulamantul este pt aplicarea acestei OUG195/2002
Eu nu vad care e contradictia mentionata de tine. Poti sa detaliezi? In procesul verbal ce ti s-a intocmit scrie ca ai fost sanctionat pentru fapta prevazuta la art 142 litera a. Cu alte cuvinte ai fost sanctionat pentru ca ai stationat intr-o zona in care este interzisa oprirea si nu pentru ca masina stationata era paralela su perpendiculara pe directia de mers.
In citatul de mai sus se face referire la art. 143, nu 142, dar sunt corelate deci inteleg unde bati.
Concret, in cazul meu, maine o sa ma duc sa iau PV, stiu doar de la firma de ridicari ca mi-a fost trecut, in nota de ridicare, art. 63, alin. 5. Deci in principiu, ma astept sa vad asta pe PV, plus mentiunea la 143, posibil.
Inteleg ca OUG are "prioritate" si ca, incalcand art.63 alin. 5, atunci se considera ca am stationat neregulamentar, si sunt sanctionat ca atare.
Totusi, inteleg ca e posibila contestarea ridicarii masinii ca fiind ilegala, datorita unor lipsuri in legislatie. Aici as ruga un avocat sa isi exprime parerea, eventual in vederea contestarii cu judecata.
sunt multe aspecte de nelegalitate potentiale cu privire la ridicarea masinii si aici ai nevoie de analizarea a 2 aspecte: hotarirea consilului local si aplicarea ei si al doile aspect - legalitatea pv - daca au probe cu privire la parcarea in loc nepermis (poze), daca era prezent un politist de la rutiera (prezenta obligatorie), daca locul savirsirii faptei este descris asa cum trebuie, etc etc.

daca vrei sa faci contestatie eu zic sa vb cu un avocat.
Nu exista nicio neconcordanta.
OUG 195/2002 prevede ca prin regulamentul de aplicare se stabilesc situatiile in care este interzisa stationarea. Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede aceste situatii.

Alte discuții în legătură

Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv contraventie griffindolph griffindolph Va rog sa ma ajutati cu motivele care ar putea duce la anularea PV de contraventie in speta urmatoare ( am patit-o chiar de ziua mea ). An stationat voluntar ... (vezi toată discuția)
Codul rutier, articole inexistente? Ssarmiss Ssarmiss Ziua bună, scuze de deranj și mulțumesc de pe acum pentru ajutor! Am fost sancționat ieri de către Poliția Locală București pentru staționare în ... (vezi toată discuția)