avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... RIDICARE AUTO- plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

RIDICARE AUTO- plangere contraventionala

Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar.
Ceea ce este revoltator nu este contraventia f. mare ci faptul ca ridicarea masinii o consider un abuz.
Intrebare: credeti ca exista sanse in instanta, de anularea PV si anularea dispozitiei de ridicare si recuperarea daunei, in conditiile in care se cheama in judecata Politia Locala?
Fapta savarsita este prevazuta de ART 143/142/OUG195/2002, insa nu am reusit sa idenfic articolele care sanctioneaza aceasta fapta. DiIn PV nu se intelege nimic!
Daca exista motive de netemeinicie sau nelegalitate ale procesului verbal, aveti sanse sa se anuleze si sa vi se restituie sumele achitate cu ocazia preluarii masinii de la firma de ridicari.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Muötumesc, dar este legal sa se ridice masina, atat vreme cat exista o sanctiune prevazuta deja de codul rutier???????
Masura ridicarii vehiculelor este legala si este prevazuta intr-o HCL a primariei de sector 1.
HCL 416/2008 modificata de HCL 34/2011
[ link extern ]
[ link extern ]

De practicarea acestui sport se ocupa politia locala impreuna cu firma de ridicari autorizata de primarie.

Legea politiei locale. Legea 155/2010
Art. 7
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;
Multumesc.
.....
Oare???
1) potrivit art. 2, alin. 5 din OG 2/2001 nu sunt nule de drept hotararile consiliului local care stabilesc un regim sanctionator paralel celui instituit prin acte normative de valoare superioara, in speta prin OUG 195/2002 ??????
2) art. 64, alin. 3 din OUG 195/2002 prevede ca "ridicarea se realizeaza potrivit procedurii stabilite prin Regulament", adica prin Reg.Aplicare a OUG 195/2002, aprobat prin HG 1391/2006, Regulament care insa nu spune nimic despre procedura privind ridicarea, deci masura ridicarii nu are mecanismul legal de aducere la indeplinire, fiind, astfel, nelegala. Legea nu se refera la Regulamentul local aprobat printr-o HCL
3) OG 2/2002 prevede la art. 15 ca PV este singurul act prin care se constata si se sanctioneaza o contraventie, in timp ce HCL inlocuieste PV cu Dispozitia de ridicare, prin care se aplica sanctiunea ridicarii
4) HCL respectiv incalca art. 2, alin. 5 din OG 2/2001 in sensul ca adauga contraventii la Codul rutier (lipsa spatiu 1 m pe trotuar, sanctionata doar cu amenda de Codul rutier dar cu ridicarea auto de catre orice HCL.
O fapta nu poate fi sanctionata diferit de doua acte normative diferite iar Codul rutier are valoare superioara fata de orice HCL, care isi depaseste competenta legala.



Trebuie sa ridicati in proces exceptia de nelegalitate, e un drum anevoios si v-ar trebui un avocat.

Alte discuții în legătură

Amenda parcare hcl s4 24/2019 Adyconst Adyconst Rog un sfat. Speta: Ieri am primit o amenda prin posta de la politia locala S4. Amenda parcare in baza HCL S4 24/2019. PV de contraventie este pe numele meu, ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare Mihail98 Mihail98 Buna Ziua!In data de 23.10.2020 sotia mea a parcat masina(care este pe numele meu) intr-o zona unde oprirea este interisa, intoarsa la masina a gasit sub ... (vezi toată discuția)