avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda parcare

Buna Ziua!In data de 23.10.2020 sotia mea a parcat masina(care este pe numele meu) intr-o zona unde oprirea este interisa, intoarsa la masina a gasit sub stergator o instiintare/invitatie care presupunea ca in termen de 5 zile sa se prezinte la sediul politiei locale a orasului respectiv,invitatie pe care nu a efectuat-o din motive subiective.
La data de 23.11.2020 primesc o scrisoare de la Politia Rutiera care ma instiinteaza sa trimit datele persoanei care a condus si parcat masina in data mai sus mentionata,si ca necomunicarea datelor este contraventie si se pedepseste cu 9-20 pc.amenda,in urma acestei "comunicari" le-am trimis prin posta copi dupa toate documentele si datele cerute.
In baza carei legi un politist local constata o contraventie iar un politist rutier o sanctioneaza si cat este de legal sa mi se ceara copi dupa documentele altei persoane?
*Mentionez ca nu ne vom sustrage de la plata amenzii insa suntem doar putin indignati de aceasta procedura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
Mihail98, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihail98 , utilizator 15:46, 7 Ianuarie 2021
Legea 155/2010. Politia locala colaborează cu cea rutiera și nu are competența de a trimite astfel de comunicări către proprietarul mașinii. Doar politia rutiera o poate face. Acest lucru a fost consfințit de o decizie ICCJ.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
latka, moderator
Buna Ziua!Ieri 06.01.2021 ne-am trezit cu politia locala la usa sa ne inmaneze procesul verbal din care rezulta 4 puncte amenda(580 lei)+3 puncte de penalizare conform "HG 1391/06-100 alin.2 si OUG 195/02-143 lit,a"inca nu am reusit sa gasesc exact aceste articole in lege insa continui sa caut.Raman in continuare mirat de aceasta procedura a autoritatilor de a amenda un contravenient in lipsa lui de la fata locului,o pierdere clara de timp si bani intre 2 institutii sfarsite cu trimiterea la usa domiciliului contravenientului a unui echipaj de politie locala.
Cred ca in PV de contraventie scrie ca ati incalcat art. 143 lit. a din HG 1391/2006, fapta sanctionata de art. 100 alin 2 , coroborat cu 108/ b/7 din OUG 195/2002 :
Articolul 143 din HG 143/2006
Se interzice staţionarea voluntara a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisa oprirea voluntara;
b) în zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Staţionarea interzisa" şi a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;
c) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
d) în dreptul cailor de acces care deservesc proprietăţile alaturate drumurilor publice;
e) în pante şi în rampe;
f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta", în alta zi sau perioada decat cea permisa, ori indicatorul cu semnificatia "Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita.
[ link extern ]
Art. 102 din OUG 195/2002
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

Art. 108
(1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
.................
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
1. oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau a drumurilor naționale europene (E);
2. depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
3. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
4. nepăstrarea unei distante corespunzătoare față de vehiculul care îl precede, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
5. nerespectarea semnificației indicatorului „ocolire“, instalat pe refugiul stațiilor de tramvai, cu excepția conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, în cazul în care stațiile celor două mijloace de transport călători coincid;
6. pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată;
7. staționarea neregulamentară;
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
latka, moderator
Scrie exact asa;"Fapta savarsita este prevazuta si sanctionata de:Act normativ-HG 1391/06,Articol prevedere:143 lit.a si Act normativ-OUG 195/02,Articol sanctionare:100 alin.2"
Stateam cu impresia ca pentru oprire neregulamentara sanctiunea este de doar 2 puncte amenda insa dupa o lectura mai amanuntita este cat se poate de clar,staţionarea neregulamentară se sancționează cu amenda prevăzută în clasa II de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă,cadru legislativ:Art. 100, alin (2) și Art 108, alin. (1), lit. b, pct. 7 din Ordonanta de Urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002.Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
Mihail98, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Gararea masinilor de serviciu traianmusat traianmusat este normal ca o autoduba,pentru transportat marfa, apartinand unei firme de distributie diferite produse, sa fie garata in loc public, respectiv pe ... (vezi toată discuția)
Parcare pe sens unic mada2113 mada2113 Am parcat pe o strada cu sens unic ,pe partea stanga unde era permis.Problema este ca , pe strada aceea era si o intersectie,iar eu am parcat dupa intersesctie ... (vezi toată discuția)