avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata contributiilor de asigurari sociale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata contributiilor de asigurari sociale

buna ziua,

va rog sa-mi spuneti,ce demersuri trebuie facute, ptr.a plati contributia ptr.pensii si sanatate,in scopul de a avea continuitate la vechimea in munca.
intreb acest lucru, pentru ca ,persoana in cauza este somer neindemnizat
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: fetcu costel , utilizator 20:43, 16 Iunie 2010
incheiati contract de asigurari cu casa de sanatate pe o suma care sa fie stabilita pentru stagiu de cotizare la pensie, iar la casa de sanatate la fel contract de asigurare sanatate care este si obligatoriu , iar termenele de plata le stabiliti in contract! la casa judeteana de pensii plata se face lunar!
as fi dorit ceva mai explicit.
sa inteleg, ca persoana in cauza, trebuie sa faca contracte,separate cu cele doua institutii: CAS si CNPAS, iar sumele de plata si termenele, se stabilesc,dupa anumite criterii tehnico-financiare atunci in acele contracte ? multumesc.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
6. La fel se procedeaza si cu Casa de Asigurari de Sanatate, unde contributia lunara este de 10,7% din venitul asigurat iar acesta este de minim un salariu minim pe economie (600 lei).
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
domnule, Valeriu,va multumesc respectuos pentru raspuns,si va respect pentru competenta dvs.constanta in toate interventiile ce le faceti. felicitari, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiilor salariale pentru persoane fara loc de munca antonio.georgescu antonio.georgescu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine raspuns la urmatoarele intrebari: daca eu nemaifiind salariat, deci nu realizez venituri si nu am contract de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru plata cass florialex florialex Buna ziua, Ce acte sunt necesare pentru plata CAS-ului, avand in vedere ca mama mea nu are serviciu de 7 ani si a platit doar asigurarile sociale. (vezi toată discuția)
Contract de asiguarare sociala davalina davalina As dori sa stiu daca sotul meu, ce a lucrat pana nu demult in strainatate poate sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa de pensii .Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)