avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata contributiilor salariale pentru persoane fara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata contributiilor salariale pentru persoane fara loc de munca

Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine raspuns la urmatoarele intrebari: daca eu nemaifiind salariat, deci nu realizez venituri si nu am contract de munca, pot sa-mi platesc singur, contributia pentru pensie si sanatate, pentru a beneficia de vechime la pensie si asigurare de sanatate si care este suma minima pe care o pot plati, unde trebuie sa ma adresez. Mentionez ca sunt din Bucuresti . Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:08, 3 Septembrie 2009
Da, puteti incheia conract de asigurare la pensie si la sanatate (daca nu ebneficiati de asigurare fara plata contributiei sau ca si coasigurata, aceasta este chiar obligatorie)

Asigurarile se fac minim raportate la salariul minim pe economie ( adica la 600 de lei) la care se calculeaza contributiile corespunzatoare.

Va adresati direct la CAsa de pensii si la Casa de sanatate.
Raspunsul este afirmativ.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
6. La asigurari de sanatate, contributia lunara este de 10,7% din venitul lunar asigurat.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru plata cass florialex florialex Buna ziua, Ce acte sunt necesare pentru plata CAS-ului, avand in vedere ca mama mea nu are serviciu de 7 ani si a platit doar asigurarile sociale. (vezi toată discuția)
Plata contributiilor de asigurari sociale fetcu costel fetcu costel buna ziua, va rog sa-mi spuneti,ce demersuri trebuie facute, ptr.a plati contributia ptr.pensii si sanatate,in scopul de a avea continuitate la vechimea in ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate c.mihaela c.mihaela Imi poate spune cineva care sunt pasii de urmat in cazul in care esti demis si doresti sa-ti platesti singur contributia la asigurarile de sanatate (si ... (vezi toată discuția)