avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PERMIS SUSPENDAT
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PERMIS SUSPENDAT

Sunt din Cv si lucrez in Bucuresti. La intoarcerea spre casa m-am ratacit si eram atent la indicatoare. Insa baietii dupa cum se vede nu au norma la amenzi ,mi-au luat permisul ca nu am acordat prioritate la trecerea de pieton. Neavand vizibiliate buna, fiind parcate masini in dreapta nu am vazut doamna cu copilul, care coborase jos. Nu aveam viteza puteam sa opresc la timp. Mi-a luat carnetul si amenda

Pe PV este trecut la "fapta savarsita este prevazuta de" art 135 lit h din hot 1391/2006, pt aprobarea Reg de aplicare a Ordonantei de urgenta a GUv nr. 195/2002.
"6. Intersectii si obligatia de a ceda trecerea
ART. 135
Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului."

si "fapta savarsita este prevazuta de" art 100 alin 3 lit b din ordonanta de urgenta nr. 195/2002.
"ART. 100
1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:

a) ............

b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului; Cine mai intelege ce scriu ei acolo
INTREBAREA: ce sanse am daca fac contestatie? Am nevoie de carnet URGENT! Pt a asigura cele necesare familiei.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:10, 17 Iunie 2010
daca faceti contestatie primiti permisul pina la solutionarea spetei, ceea ce va ofera o perioada de timp sa va rezolvati problemele, in functie de durata procesului (al meu dureaza de 1 an :) ).

in privinta solutiei depinde de cit de bine va argumentati ideea ca politia nu are probe si se afla in eroare in sensul ca pietonul respectiv de fapt astepta taxiul (care era in spatele dvs si semnaliza spre a opri in dreptul presupusilor pietoni).

un "martor" v-ar ajuta daca politia nu a filmat evenimentul (poate va amintiti daca masina era cu camera radar sau nu).
Depinde de ce fel de autovehicul stationa. Daca stationa un autoturism aveati posibilitatea de a vedea pietonul care se angajase in traversare. In schimb daca stationa un autobuz puteati sa observati pietonul numai dupa ce acesta a ajuns in dreptul partii laterale stanga a autovehiculului. Mai depinde si de pozitia in care va aflati in momentul posibilitatii observarii pietonului. Daca va aflati la 2 ... 3 m de trecerea pentru pietoni nu aveati posibilitatea de opri.
Asigurati-va apararea in acest sens aducand probe in acest s
Interventie moderator

maxu08 a scris:
un "martor" v-ar ajuta daca politia nu a filmat evenimentul (poate va amintiti daca masina era cu camera radar sau nu).

Va rog sa cititi pct. 2.2 din regulamentul de postare in Forum. De asemenea, mesajele de genul "da", "nu" sau "consultati un avocat" contravin pct. 2.3 si 2.4 din regulament, a carui respectare nu este o optiune. Multumesc!

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corecta incadrare in drept a neacordarii de prioritate pietonilor Florin111 Florin111 Am fost sanctionat cu amenda si suspendare permis pe 30 de zile pentru neacordare prioritate pieton ,iar procesul verbal urmeaza sa-l atac in instanta fiindca ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis auto suspendat printesica printesica Buna ziua! Am permisul suspendat pentru 30 de zile pentru neacordare de prioritate la pietoni. Pe data de 2.11.2011 imi expira suspendarea si as dori sa va ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o ... Eta 51 Eta 51 Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile si 6 puncte de amenda adica 835 lei, pentru neacordare prioritate la ... (vezi toată discuția)